Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

Ξαναγράφεται η ιστορία εξέλιξης του ανθρώπου

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 13, 2009

Τι αποκαλύπτουν τα κρανία

Για πολύ καιρό συμφωνούσαμε ότι η Αφρική ήταν η μοναδική κοιτίδα της εξέλιξης του ανθρώπου. Μετά βρέθηκαν αυτά τα οστά στη Γεωργία… Η συμβατική άποψη για την ανθρώπινη εξέλιξη και το πόσο νωρίς ο άνθρωπος αποίκισε τον κόσμο τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Εξέλιξη ανθρώπουΕπιστήμονες βρήκαν πέντε ανθρώπινα κρανία σ΄ έναν αρχαιολογικό χώρο σε απόσταση δύο ωρών από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα, τα οποία υποδηλώνουν πως υπήρξε ένα ευρασιατικό κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου. Τα κρανία, μία γνάθος και θραύσματα άλλων οστών που βρέθηκαν δείχνουν ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας μετανάστευσαν από την Αφρική πολύ νωρίτερα απ΄ ό,τι πιστεύαμε ώς τώρα και πέρασαν μια μακρά εξελικτική παρένθεση στην Ευρασία- πριν μεταναστεύσουν και πάλι πίσω στην Αφρική για να ολοκληρώσουν την ιστορία του ανθρώπου.

Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι τα απολιθωμένα οστά, τα οποία ανακαλύφθηκαν στο χωριό Ντμανίσι στους πρόποδες του Καυκάσου και χρονολογούνται πριν από περίπου 1,8 εκατομμύρια χρόνια, είναι τα παλαιότερα αναμφισβήτητα λείψανα ανθρώπων που έχουν ανακαλυφθεί έξω από την Αφρική. Όμως αυτό που έχει ενθουσιάσει τους ερευνητές είναι η ανακάλυψη ότι αυτοί οι πρώιμοι άνθρωποι (ή ανθρωπίδες) έχουν πολύ πιο πρωτόγονη εμφάνιση από τους ανθρώπους Ηomo erectus, για τους οποίους πιστεύαμε ώς τώρα πως είναι οι πρώτοι άνθρωποι που μετανάστευσαν από την Αφρική πριν από περίπου 1 εκατ. χρόνια.

Οι άνθρωποι του Ντμανίσι είχαν εγκέφαλο κατά περίπου 40% μικρότερο απ΄ αυτόν του Ηomo erectus και ήταν πολύ πιο κοντοί απ΄ αυτόν, σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέιβιντ Λορντκιπανίτζε, γενικό διευθυντή του Εθνικού Μουσείου της Γεωργίας. «Πριν από τα ευρήματά μας, η επικρατούσα άποψη ήταν ότι οι άνθρωποι ήρθαν από την Αφρική σχεδόν 1 εκατ. χρόνια πριν, ότι είχαν ήδη εξελιγμένα λίθινα εργαλεία και ότι η ανατομία τους ήταν εξελιγμένη όσον αφορά το μέγεθος του εγκεφάλου και τις αναλογίες των μελών. Όμως αυτό που βλέπουμε τώρα είναι πολύ διαφορετικό», λέει ο καθηγητής. «Οι ανθρωπίδες του Ντμανίσι είναι οι πιο πρώιμοι αντιπρόσωποι του γένους μας εκτός της Αφρικής και αντιπροσωπεύουν τον πιο πρωτόγονο πληθυσμό του Ηomo erectus που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Μπορεί να είναι πρόγονοι όλων των μετέπειτα πληθυσμών, πράγμα που θα σήμαινε ότι ο Ηomo erectus έχει ευρασιατική καταγωγή».

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στο Ντμανίσι πέντε κρανία και μια μεμονωμένη γνάθο. Είναι σαφές ότι οι ανθρωπίδες αυτοί είχαν σχετικά μικρό εγκέφαλο, σχεδόν το ένα τρίτο αυτού των σύγχρονων ανθρώπων. «Είναι πολύ μικρόσωμοι. Τα κάτω άκρα τους είναι πολύ ανθρώπινα και τα άνω άκρα τους εξακολουθούν να είναι πολύ πρωτόγονα και είχαν πολύ πρωτόγονα λίθινα εργαλεία», δήλωσε ο καθηγητής Λορντκιπανίτζε. «Η χωρητικότητα του κρανίου τους είναι περίπου 600 κυβικά εκατοστά. Η επικρατούσα άποψη πριν από την ανακάλυψη αυτή ήταν πως οι άνθρωποι που έφυγαν πρώτοι από την Αφρική είχαν έναν εγκέφαλο περίπου 1.000 κυβικών εκατοστών».

[via]

Ετικέτες