Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

Υγεία: Κορίτσια, όχι στον ήλιο!

Παρασκευή, Αυγούστου 14, 2009



Παρόλο που το δέρμα μας έχει μεγάλες δυνατότητες προσαρμογής και άμυνας στις εξωτερικές επιθέσεις, «αθόρυβοι» εχθροί επιβουλεύονται την υγεία του. Διότι τη θερινή περίοδο οι συνθήκες είναι ιδανικές για δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις και ερεθισμούς εξαιτίας της έντονης ακτινοβολίας, της υψηλής υγρασίας και της ζέστης. Οι φωτοδερματίτιδες φαίνεται ότι έχουν την τιμητική τους, αφού επηρεάζουν το 10% των ενηλίκων και το 90% των γυναικών ηλικίας από 20 έως 35 ετών.

Γιατί, όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Νεαμονιτός, δερματολόγος - αφροδισιολόγος, κάθε χρόνο, λόγω των αλλαγών στη σύσταση της ατμόσφαιρας σε όζον, η ακτινοβολία είναι μεγαλύτερη. Χωρίζονται σε φωτοτοξικές (λόγω του συνδυασμού ηλιοθεραπείας και κάποιας καλλυντικής ουσίας, π.χ. γαλακτώματα, κολόνιες ή αντηλιακά που περιέχουν αρώματα ή χημικά φίλτρα) και σε φωτοαλλεργικές (αν κάποιος εκτίθεται πολλές ώρες στον ήλιο ή παράλληλα παίρνει φάρμακα από το στόμα όπως τετρακυκλίνες).

Εμφανίζονται μόνο στα ακάλυπτα μέρη του σώματος όπως το πρόσωπο, τα αυτιά, τα χέρια, το λαιμό κ.λπ. και εκδηλώνονται με πολύ ψιλά έντονα κόκκινα εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα. Η χρήση κορτικοστεροειδούς κρέμας σε μερικές περιπτώσεις είναι η ενδεδειγμένη λύση. Τα αντισταμινικά φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν, όμως σε κάθε περίπτωση η συμβουλή του γιατρού είναι απαραίτητη. Η θερινή ιδρώα -κοινώς δρωτσίλα- εμφανίζεται σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία και την έντονη εφίδρωση σε ευαίσθητες περιοχές του σώματος που δεν εκτίθενται στον αέρα. Συνηθέστερα «θύματά» της -χωρίς να αποκλείονται και οι υπόλοιποι- είναι όσοι αθλούνται, οι υπέρβαροι αλλά και τα μωρά. Εκδηλώνεται με πολύ ψιλά σπυράκια, το ένα κοντά στο άλλο, με άγρια υφή, προκαλώντας έντονο τσούξιμο και φαγούρα κάτω από τα μπράτσα, υπό τα στήθη στις μασχάλες, ψηλά στο θώρακα και στο λαιμό και κάποιες φορές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή στη βουβωνική χώρα. Τα δροσερά μπάνια με ουδέτερο σαπούνι ή οι κομπρέσες με κρύο νερό ή χαμομηλόνερο καθώς και με φυσιολογικό ορό μπορούν να ανακουφίσουν το ερεθισμένο δέρμα. Επίσης, η επάλειψη με μια κρέμα υδροκορτιζόνης βοηθά στο να ελαττωθεί το τσούξιμο και η φαγούρα.

Ετικέτες ,

2 Σχόλια:

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ είπε...

ο ηλιος πειραζει
ο καφες πειραζει
το κρεας πειραζει
να αναπνεουμε πειραζει
μπορουμε να ζησουμε οσο μπορουμε κι οπως μπορουμε; πειραζει;

Ανώνυμος είπε...

Καθόλουυυυυ