Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

Νεα μόδα Τεκτόνων - Tecktonik

Πέμπτη, Μαΐου 07, 2009
Posted by RaMSyS


Αγαπητοί emo, trendy και κάγκουρες. Μελανές σελίδες στο καταθλιπτικό βιβλίο της emo-σύνης φέρνει η Νέα Τάξη Πραγμάτων:

Το tecktonik ανήκει στη μετα-breakdance εποχή, είναι το ήρεμο ξαδελφάκι του παρκούρ και ανοίγει το κεφάλαιο τού «τα σπάμε. Ωρα να εκτονωθείτε και να tecktonistite!»

Ολα αυτά στη συμπρωτεύουσα

Με αυτόν τον τρόπο ίσως να ανακοίνωνε τη «μεγάλη είδηση» ένας 16χρονος παρουσιαστής, σε ένα υποθετικό δελτίο ειδήσεων «afstira gia efivous», που θα εξέπεμπε live στο Διαδίκτυο. Υπό τον ήχο electro, techno και hardek, «μουσικές που συγκρούονται σαν τεκτονικές πλάκες» (εξ ου και «tecktonik») στα πολύβουα κλαμπ του Παρισιού, θα παρουσίαζε τη νέα τάση κάπως έτσι: με τα χέρια σε συνεχή κίνηση σαν να προσπαθούν να διώξουν εκατομμύρια αόρατες μύγες. Με τα πόδια να βάζουν φωτιά στο έδαφος και τη μέση να λυγίζει «ρομποτικά».

Το κεφάλι φέρνει στροφές, απαλλαγμένο από τη μακριά φράντζα και το ογκώδες «μαλλί-φωτιστικό». Πολύχρωμα ρούχα και αξεσουάρ αλλά κυρίως high energy και καλή φυσική κατάσταση επιτάσσει το νέο lifestyle-μουσική-χορός, που γεννήθηκε στο Παρίσι, ξεσήκωσε την Ιταλία, έφτασε στην Ιαπωνία και τη Μόσχα και τώρα «χτυπάει» το Βέλγιο. Την ώρα που οι «comme il faut» Γάλλοι χορεύουν στο Πομπιντού και το Σατελέ, φωνάζοντας «on va tout déchirer!», οι Θεσσαλονικείς συνηγορούν: «Τα σπάμε!» στην πλατεία Αριστοτέλους.

Τα διαδικτυακά meeting points των εφήβων φανς του πρώτου copyrighted χορού, ο οποίος γεννήθηκε στο κλαμπ «Metropolis», στα προάστια του Παρισιού, με οδηγούν στη συμπρωτεύουσα. Από την ιστορία του Μπαρουζντίν (μάνατζερ που εμπνεύστηκε, κατοχύρωσε και εμπορευματοποίησε την τάση tecktonik) και προσπαθώντας να υπολογίσω τις εισπράξεις του «Metropolis» (μόνο το αναψυκτικό tecktonik αποφέρει ημερησίως περίπου τις 20.000 ευρώ!) βρίσκομαι στη Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης για να περάσω μία Κυριακή παρέα με τους «Uniteck».

Η σελίδα τους στο hi5 είναι γεμάτη μηνύματα θαυμαστών. Τα βίντεο στο ΥouTube με το όνομα της ομάδας τους με έχουν προϊδεάσει: μια παρέα πέντε αγοριών από τη Νεάπολη ξεσηκώνει τα πλήθη και προκαλεί ουρλιαχτά, χορεύοντας σε γήπεδα, πλατείες, κλαμπάκια και καφέ, κάτι σαν με μεταλλαγμένο breakdance. Διασχίζω μαζί τους τις καφετέριες στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Περνώντας μαγνητίζουν τα βλέμματα. Ο Vovas (Βλαδίμηρος), ο Laz (Λάζαρος), o Xri (Χρήστος), o Nick (Νίκος) και ο Αrt (Αρθούρος) είναι φίλοι «εδώ και έντεκα χρόνια». Οταν κοιμούνται «κάνουμε κινήσεις με τα χέρια», όταν η μαμά τους τούς φωνάζει για φαγητό «κατεβαίνουμε χορεύοντας», όταν βρίσκονται καθιστοί μπροστά στον υπολογιστή «όλο και κάποια κίνηση θα κάνουμε. Τρέχει πια μέσα στο αίμα μας».

Παρόλο που είναι ξενυχτισμένοι («φύγαμε στις 7 το πρωί από το Decadance που είχε ένα ωραίο παρτάκι»), μου παραχωρούν το μικρό ασανσέρ και τρέχοντας ανεβαίνουν στον 7ο όροφο της παλιάς πολυκατοικίας. «Δεν χαπακωνόμαστε. Ούτε καν καπνίζουμε, τόνισέ το αυτό. Παλιά χόρευαν ηλεκτρονική μουσική έχοντας φάει 7 χάπια ο καθένας», μου λέει ο Vovas. Το tecktonik πέρασε στο κοινό drug free, ώστε να κερδίσει και τις μικρότερες ηλικίες. Στο μικρό γραφείο της αδερφής του Vova, που εκτελεί χρέη μάνατζερ της ομάδας, βρίσκονται ήδη η Στέλλα, η Γιούλη, η Μαριάνθη (16 ετών) και ο Γιώργος (17 ετών), που «μετά τους Uniteck, νομίζω ότι ακολουθώ σε πρωτοπορία».

Το... κόλλημα

Είναι όλοι «κολλημένοι με την αρρώστια». Το ντύσιμο των κοριτσιών θυμίζει emo style, αλλά «καμία σχέση, αν το ξαναπείς θα σε δείρουμε», λένε και γελάνε. Οι «Uniteck» -βάφτισαν την ομάδα τους με συνθετικά από το unique «γιατί είμαστε μοναδικοί» και το tecktonik «μετά από εμάς εμφανίστηκαν δεκάδες ομάδες που τελειώνουν σε teck, όπως loveteck, volteck, vanteck, bafoteck. Είμαστε πρωτοπόροι του tecktonik, όχι επειδή το φέρνουμε στην Ελλάδα, αλλά επειδή χορεύουμε καλύτερα. Δεν λέω ότι είμαστε τέλειοι. Το έχουμε δει πιο σοβαρά».

«Θα σου πω εγώ πώς κολλήσαμε» λέει ο Vovas, μαθητής της Α’ Λυκείου, που ονειρεύεται «να μην έχω ούτε ups ούτε downs στη ζωή» και είναι σίγουρος ότι «δεν πρόκειται ποτέ να αφήσω το χορό».
«Ηταν μια μέρα, στο Ιντερνετ, όπως όλες οι άλλες. Ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο και μου λέει ο Nick: “Eλα να δεις κάτι”. Το βλέπω, κι αυτό ήταν... Γουστάραμε!». Ο χορός είναι «ένα μίγμα, jumpstyle, hardstyle, vertigo και electro» και τον μαθαίνουν μέσω Ιnternet. «Υπάρχουν χιλιάδες βίντεο στο YouTube από το εξωτερικό, που μπορείς να μάθεις τα βασικά.

Μετά βρίσκεις κινήσεις μόνος σου. Δεν είχαμε ξανασχοληθεί με χορό. Κανένας. Εγώ και ο Vovas μάθαμε 10 κινήσεις. Και στη συνέχεια, τις δείξαμε στους άλλους», λέει ο Nick, που ονειρεύεται «μια tecktonik parade στην Ελλάδα». Στον Laz, που πηγαίνει σε ΙΕΚ μαγειρικής, δεν άρεσε από την αρχή, «στη συνέχεια αρρώστησα. Και ο κόσμος, μια φορά το βλέπει και το ψάχνει».

Ολοι θυμούνται την πρώτη φορά που χόρεψαν δημοσίως «σε καφέ στην παραλία. Εκεί γίναμε γνωστοί. Το αφεντικό, έδιωχνε κόσμο» και μια άλλη φορά λέμε “παιδιά, δεν χωράμε εδώ. Oποιος θέλει ακολουθεί. Εμείς πάμε στο άγαλμα”. Και ξαφνικά είδαμε την καφετέρια να αδειάζει…».

Ολα είναι στιλ

«Το στιλάκι παίζει μεγάλο ρόλο. Αν δεν έχεις το στιλάκι, δεν φαίνεται ωραίος ο χορός. Εμείς θα παραγγείλουμε ρούχα από Γαλλία. Ο Αλεξάντερ Μπαρουζντίν είναι μεγάλος μάγκας. Βρήκε το όνομα και βγάζει λεφτά. Θέλουμε να διαφοροποιηθούμε από το tecktonik αφού το φέρουμε στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε milky way», λέει ο Vovas. Το tecktonik είναι ήδη 7 χρόνων, αν και «στην Αθήνα δεν το ξέρουν, γιατί εκεί μου φαίνεται είναι λίγο ξενέρωτα τα πράγματα». Αντιθέτως, «στην Ασπροβάλτα, τέσσερα παιδιά το ήξεραν πριν μας δουν!», λέει ο Laz. «Στο Κιλκίς το αφεντικό μάς λέει, αφού χορεύαμε πολλή ώρα, “οπ, παιδιά, καθίστε λίγο ακόμα. Θα σας ανοίξω κι άλλο μπουκάλι, θα κάτσετε;”.

Τρελάθηκε από τον κόσμο, ρε! Ελα να στο μάθουμε να το δείξεις στους Αθηναίους».
Ολοι στο δρόμο. Γυρίζουμε γύρω γύρω το κέντρο. Ηχοι ηλεκτρονικής μουσικής μάς οδηγούν στην πλατεία Αριστοτέλους. Μόλις τους βλέπουν οι μαγαζάτορες δυναμώνουν τα ηχεία. Κανείς δεν ντρέπεται, τρέχουν στη μέση της πλατείας, φωνάζοντας ρυθμικά το δικό τους σύνθημα «porque-porque», και αρχίζουν να χορεύουν. Να «τα σπάμε», όπως λένε. Συχνά διακόπτουν, ανταλλάσσουν γυαλιά ηλίου, τα κορίτσια σουλουπώνουν τα αγόρια. Ο κόσμος, που σιγά σιγά συγκεντρώνεται, δεν ξέρει ότι χορεύουν «milky way ή αλλιώς Vertigo» (σαν το εφηβικό συγκρότημα SMDB -Suck My Dick Biatch-), εκτός από δύο φανατικές θαυμάστριες που βρέθηκαν εκεί τυχαία.

«Το milky way είναι πιο ευέλικτο σε αντίθεση με το hardstyle, στο οποίο πηδάμε, χορεύουμε με τα χέρια, περνώντας τα γύρω από το κεφάλι, ξεγοφιαζόμαστε, κάπως σαν τα χρόνια ντίσκο με το voguing, αλλά πιο “άγρια”». Στις επεξηγήσεις ήταν πιο συγκεκριμένος ο Νwtis, «Σωτήρη, με λένε κανονικά». Είναι 18 χρόνων, με Ελληνες γονείς, έχει μεγαλώσει και ζει μόνιμα στο Παρίσι. «Εγινα killer όταν πήγα στο “Metropolis”». Πηγαίνει στο Σατελέ για γλυπτική στο μαλλί.

«Το styling κοστίζει ακριβά. Αλλά εγώ δεν αγοράζω πολύ ακριβά ρούχα και το κούρεμα εκεί που πάω κοστίζει 26 ευρώ, αλλά το πληρώνω φθηνότερα». Ο Nwtis από μικρός ήθελε να γίνει πιλότος, «δεν χρειάζεται να ανησυχείς, δεν θα χορεύω στο πιλοτήριο». Οταν χορεύει, «με ξεκουράζει. Μετά από μια μέρα σχολείο, γυρίζω σπίτι και σαν να ξεκουράζομαι. Σαν να ξεσπάω». Χορεύει ένα δεκάλεπτο, «για την πλάκα. Ετσι μ’ αρέσει να χορεύω με τους φίλους μου». Το tecktonik «είναι μάρκα. Κανονικά ο χορός λέγεται electro dance σε εξελιγμένη μορφή. Στο Metropolis γίνονται μάχες, vertifight, χορεύουν ένας με έναν, υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Σου κάνει ο ένας μια κίνηση κι εσύ απαντάς. Είναι ανταγωνιστικός χορός. Το χορεύουμε έξω από το Πομπιντού, και στο Σατελέ, στο Τροκαντερό». Ο Nwtis είναι σε μια ομάδα «της πλάκας, αλλά οι Uniteck είναι πιο καλοί. Εχουμε μαζευτεί τρεις φίλοι, δύο Γάλλοι κι εγώ…». Οι Uniteck χτυπιούνται ασταμάτητα. Χορευτές μιας τάσης που μεταδίδεται από το Διαδίκτυο ή θύματα ενός ακόμα lifestyle με ημερομηνία λήξης στο καπάκι του μοδάτου περιτυλίγματος; O,τι και από τα δύο να υπερισχύσει, τουλάχιστον ξεπεράσαμε το χαράκωμα των emo. Τουλάχιστον το tecktonik δεν σε στέλνει στο νοσοκομείο. Εκτός αν μπλεχτεί το δεξί χέρι με το αριστερό πόδι γύρω από το κεφάλι σε καμιά περίτεχνη φιγούρα…


Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες στους παρακάτω τόπους:

- http://www.youtube.com/results?search_query=uniteck&search_type=stily milky\

- http://www.youtube.com/watch?v=s4a5rx5Z0qg&feature=user

- http://tecktonik-made-in-france.blogspot.com

- http://www.youtube.com/watch?v=deDG-Gd7iUsΑνακαλύψαμε τους tecktonik


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Ετικέτες ,