Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

Κραυγή αγωνίας από μαθητές δημοτικού προς τους «μεγάλους της γης»

Τετάρτη, Ιουνίου 10, 2009


«Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα όμορφο χωριό χτισμένο σε ένα λόφο. Το όνομά του ήταν Ομορφοκώμη, και ήταν γνωστό παντού για την ομορφιά του. Μια μέρα όμως όλα άλλαξαν. Ένας δράκος άρχισε να τρώει τα χωράφια, να σκίζει τα δέντρα και να τα καταπίνει. Ο αντιπρόσωπος του τέρατος εμφανίστηκε κουστουμαρισμένος και υποσχέθηκε δουλειά και χρήματα. Όλοι φώναξαν τότε "ζήτω το τέρας", "ζήτω τα λεφτά". Το χωριό μετά από πολύ καιρό απέκτησε ένα γκρίζο χρώμα. Οι άνθρωποι έπαψαν να χαμογελούν. Το χωριό άλλαξε όνομα. Το λένε Γκριζοκώμη τώρα. Ώσπου μια μέρα μια αχτίδα του ηλίου έπεσε πάνω στη ζωγραφιά ενός παιδιού. Τα παιδιά δείξαν τη ζωγραφιά στους μεγάλους και σαν κάτι να έσπασε μέσα τους. Ξύπνησε η νοσταλγία για λίγο αληθινό πράσινο, για λίγο καθαρό γαλάζιο ουρανό. Έτσι, αποφάσισαν να καλέσουν τον αντιπρόσωπο του τέρατος να του πουν τα παράπονά τους». Φαίνεται για παραμύθι, δεν είναι όμως ακριβώς παραμύθι.

Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από το θεατρικό έργο που δημιούργησαν τα παιδιά της πέμπτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ποντοκώμης Κοζάνης, για το βιβλίο με τίτλο «Ήταν κάποτε ένα όμορφο χωριό». Πρόκειται για την κραυγή αγωνίας των παιδιών της περιοχής, τα οποία στερούνται το καθαρό και όμορφο περιβάλλον και ζητούν η φωνή τους να ακουστεί από τη ΔΕΗ. Με αφορμή την Ημέρα περιβάλλοντος, οι μαθητές του σχολείου έφτιαξαν το βιβλίο, που περιλαμβάνει ακόμη ποιήματα, ιστορίες, ζωγραφιές, αλλά και προσωπικές ερωτήσεις και προβληματισμούς τους και το έστειλαν στον πρόεδρο της ΔΕΗ, Τάκη Αθανασόπουλο.

«Από τη στιγμή που γεννιούνται τα παιδιά βλέπουν γύρω τους τα τέσσερα φουγάρα του ΑΗΣ Καρδιάς και το πρώτο πράγμα που μυρίζουν είναι η μυρωδιά της τέφρας από τα ορυχεία της ΔΕΗ. Έχουν ταυτίσει τη φύση με τα εργοστάσια επεξεργασίας του λιγνίτη, που κυριαρχούν πάντα στις ζωγραφιές τους», αναφέρει ο δάσκαλος του σχολείου, Ανδρέας Αθανασιάδης. Φέτος, έπειτα από επιθυμία των παιδιών και με τη συνεργασία γονέων και δασκάλων, έγινε μια προσπάθεια πιο δυναμική για να γίνει γνωστή και η πλευρά των παιδιών από τους «μεγάλους της γης». Οι μαθητές επισκέφθηκαν το διευθυντή του ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ έστειλαν το βιβλίο στον πρόεδρο της ΔΕΗ, το νομάρχη Κοζάνης και το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ζητώντας τους να τους ακούσουν. «Τα παιδιά θέλουν να μείνουν στο χωριό τους. Δεν θέλουν να φύγουν. Ζητούν να φύγει η ΔΕΗ.

Η άποψή τους δεν συμπίπτει απαραίτητα με τη γνώμη των μεγάλων, που ζητούν να προχωρήσει η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης», λέει ο κ. Αθανασιάδης. Για να προβάλλουν, μάλιστα, ακόμη περισσότερο την κινητοποίησή τους δημιούργησαν ένα μεγάλο κολάζ από ζωγραφιές, μήκους 15 μέτρων, που είδαν από κοντά όλοι όσοι βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Ποντοκώμη για τις ευρωεκλογές. Τα παιδιά είδαν με ικανοποίηση τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν γνωστή την κίνησή τους, ενώ το energeiakozani.blogspot.com δημοσίευσε ολόκληρο το βιβλίο τους. Το μόνο που περιμένουν πλέον είναι μια απάντηση που δεν έχει έρθει ακόμη. Μια απάντηση από τη ΔΕΗ, μια αντίδραση που θα δείχνει, αν τελικά αξίζει να ακούγεται η φωνή των παιδιών, η επιθυμία τους για καθαρό περιβάλλον και πιο όμορφη ζωή.

Πηγή: nooz.gr

Ετικέτες