Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

Ελπίδες για χιλιάδες ζευγάρια...

Τετάρτη, Ιουνίου 10, 2009

Στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανδρικής υπογονιμότητας, με σπερματοζωάρια, που θα δημιουργούνται από βλαστοκύτταρα, στοχεύουν τα πειράματα που πραγματοποιούνται με επιτυχία από τις αρχές της δεκαετίας, στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και σε ερευνητικά κέντρα της Κίνας.

Το 2003, για πρώτη φορά, επιτεύχθηκε διαφοροποίηση των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων σε άρρενα γεννητικά κύτταρα in vitro, ενώ το 2006 σπερματοζωάρια από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα πέτυχαν μικρογονιμοποίηση και τελική ανάπτυξη εμβρύου σε ποντίκια. Εξάλλου, το 2006 για πρώτη φορά αποδείχθηκε σε ποντικούς, η διαφοροποίηση βλαστικών κυττάρων του μυελού των οστών σε άρρενα γεννητικά κύτταρα και το 2007 ανακοινώθηκαν αντίστοιχα ευρήματα και σε άνδρες.

Προς το παρόν, όμως, τα βλαστικά κύτταρα δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της υπογονιμότητας, όπως επισήμανε ο καθηγητής ενδοκρινολογίας - ενδοκρινολογίας αναπαραγωγής, Ιωάννης Παπαδήμας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία του επιστημονικού συμποσίου "Ενδοκρινολογία αναπαραγωγής: Θέματα αιχμής στη γυναίκα και τον άνδρα", που οργανώνεται για τις 12 και 13 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμα, τα πειράματα στοχεύουν στην παραγωγή σπέρματος με τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων στους όρχεις ανδρών, που έχουν αζωοσπερμία, προκειμένου να μπορέσουν να παράξουν σπέρμα και κατά συνέπεια να μπορέσουν να τεκνοποιήσουν.

Βήματα μπροστά στη μέθοδο διάγνωσης

Μία νέα εργαστηριακή μέθοδος, που εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" της Θεσσαλονίκης, η μέθοδος του κατακερματισμού του DNA αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας.

"Στην αλυσίδα του DNA δημιουργούνται θραύσματα, τα οποία, όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να τα διορθώσει, παραμένουν στα σπερματοζωάρια και μειώνουν την γονιμοποιητική ικανότητα. Με το τεστ κατακερματισμού του DNA, που είναι απλό, γίνεται ειδική επεξεργασία του σπέρματος και με φθορίζουσες μεθόδους ελέγχονται τα θραύσματα. Αν το σπέρμα έχει πολλά θραύσματα, τότε οι πιθανότητες γονιμοποίησης είναι μικρές", επισήμανε ο κ. Παπαδήμας.

Η διαγνωστική μελέτη του υπογόνιμου άνδρα, για να θεωρείται ολοκληρωμένη, δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο στο σπερμοδιάγραμμα, αλλά να περιλαμβάνει επίσης τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση και τον πλήρη εργαστηριακό έλεγχο. Η εισαγωγή μεθόδων, όπως η βιοψία των όρχεων με λεπτή βελόνη, έχει αλλάξει σημαντικά τη διαγνωστική προσέγγιση της ανδρικής υπογονιμότητας. Η σύγχρονη εργαστηριακή προσέγγιση περιλαμβάνει σειρά σπερμοδιαγραμμάτων, τον υπερηχογραφικό έλεγχο, το βασικό ορμονικό έλεγχο, τον ειδικό ορμονικό έλεγχο, τη βιοψία όρχεων και το γενετικό έλεγχο.

Αποτέλεσμα πολλών παραγόντων...

Η συνέχεια εδώ

Ετικέτες ,