Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

Δεν έχει σταματημό ο κατήφορος της γελοιότητας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Τρίτη, Ιουνίου 02, 2009

Πραγματικά τι άλλο να πούμε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων! Ο κατήφορος συνεχίζεται και γίνεται ολοένα και περισσότερο καταστροφικός για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Τώρα έχουμε και διώξεις μεταπτυχιακών για την παράστασή τους σε Τμήματα ως εκπρόσωποι φοιτητικών οργάνων.

Τι εκπέμπει άραγε όλο αυτό το σκηνικό προς την κοινωνία που αντίστοιχα η εργοδοσία κινείται νομικά ενάντια σε κάθε αντίσταση απο πλευράς εργαζομένων;; Ποιο είναι το παράδειγμα της ακαδημαικής κοινότητας για την ανοχή στη διαφορετική άποψη όταν ο Ι.Γεροθανάσης ως πρύτανης διώκει πειθαρχικά τον εκφραστή αρνητικών απόψεων για το “καθεστώς” της πρυτανείας του ενώ την ίδια ώρα αφήνεί έναν -κατα γενική ομολογία των ειδικών- λογοκλόπο καθηγητή ο οποίος κέρδισε την προαγωγή του με αντιακαδημαικά και παράνομα μέσα;

Και για να μην υπάρχουν γκρίζα σημεία πρέπει να περιγράψουμε λίγο το τι συμβαίνει με τους συλλόγους μεταπτυχιακών φοιτητών σε πολλά πανεπιστήμια.

Ως γνωστόν οι προπτυχιακοί σύλλογοι είναι πρωτοβάθμιοι με αντίστοιχο δευτεροβάθμιο όργανο την ΕΦΕΕ. Το νομικό πλαίσιο εκπροσώπησης/συμμετοχής στη διοίκηση των μεταπτυχιακών/διδακτορικών φοιτητών έχει φτιαχτεί εδώ και πολλά χρόνια όταν σε όλη την Ελλάδα η κατηγορία των φοιτητών αυτή αριθμούσε μερικές εκατοντάδες νέους. Έτσι, σε κάθε πανεπιστήμιο δημιουργήθηκε ένα ενιαίο όργανο των μεταπτυχιακών/διδακτορικών όλων των τμημάτων του.

Με το πέρασμα των χρόνων τα μεταπτυχιακά έγιναν περιζήτητα (δεν εξετάζουμε τους λόγους εδώ) και πλέον μιλάμε για αρκετές χιλιάδες φοιτητές. Για παράδειγμα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μόνο, οι φοιτητές αυτοί εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 2.000-2.500. Όλοι αυτοί λοιπόν εκπροσωπούνται από ένα ενιαίο όργανο, κεντρικό για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μάλιστα κάθε 2-3 χρόνια που γίνονται οι εκλογές του συλλόγου αυτού στα Γιάννενα, είναι άξιο αναφοράς ότι οι ψηφίσαντες δεν ξεπερνούν τα 250 άτομα, όταν μόνο η Ιατρική Ιωαννίνων έχει μερικές εκατοντάδες μεταπτυχιακούς/διδακτορικούς. Η συχνότητα δε των εκλογών του συλλόγου είναι αντικαταστατική, αλλά πρέπει να γίνονται όλα νόμιμα πριν τις πρυτανικές εκλογές που γίνονται κάθε 3 χρόνια, ώστε να βγάζουν οι μεγαλοπαρατάξεις “νόμιμους” εκλέκτορες για να μην υπάρχει ο κίνδυνος ενστάσεων…

Η ουσία είναι ότι πέρα από την εκπροσώπηση στη Σύγκλιτο, οι μεταπτυχιακοί συμμετέχουν και στη Συνέλευση του Τμήματός που ανήκουν και με δεδομένο ότι πλέον είναι πολλοί οι φοιτητές αυτοι σε κάθε τμήμα και τα επιμέρους ζητήματά τους είναι πιο ειδικά, όλοι οι εχέφρονες άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν ότι απαιτείται να υπάρχει σύλλογος ανα τμήμα όπως και στους προπτυχιακούς. Εδώ δε μπορούνα να συνεδριάσουν οι προπτυχιακοί σύλλογοι που οι φοιτητές δραστηριοποιούνται μέσα στα ίδια κτήρια θα συνεδριάσει και θα είναι λειτουργικός ένας σύλλογος με 2500 ανθρώπους που δε γνωρίζονται ούτε φατσικά.;.;.;;

Πάνω σε αυτή τη βάση έχει ξεκινήσει από προοδευτικούς χώρους η διαδικασία να δημιουργηθούν σύλλογοι ανά τμήμα. Και δημιουργήθηκαν, νομικά πάντα, καταθέτοντας καταστατικό και σφραγίδα στο πρωτοδικείο. Όμως η αναγνώριση ως θεσμικό όργανο για τη διοίκηση του πανεπιστημίου περνά από τις διαθέσεις του ενιαίου συλλόγου. Δηλαδή, θα πρέπει να επικυρώσει τους εκλεγμένους εκπροσώπους από τις επιμέρους εκλογές ενός τμήματος ώστε αυτοί να εκπροσωπούν τους φοιτητές στη συνέλευση ενός τμήματος.

Γιατί όμως η ΔΑΠ/ΠΑΣΠ κλπ κλπ να επικυρώσουν την κατάργηση των προνομίων τους, που όμορφα και ωραία ελέγχουν έναν αδρανοποιημένο σύλλογο μεταπτυχιακών?? Αφού αν το παιχνίδι πάει σε επίπεδο τμημάτων γνωρίζουν ότι η κατανομή των δυνάμεων είναι πολύ πιθανό να αλλάξει! Δεν είναι καλύτερα να μαζεύονται εκλογοπανηγυρικά τα 150-200 κομματόσκυλα και να παίρνουν την ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ και την λευκή εξουσιοδότηση να μιλούν εξ ονόματος 2.500-3.000 αθρώπων!!

Για μαλάκες ψάχνουμε!!!

Τώρα είστε ελεύθεροι να διαβάσετε το άρθρο του Ηπειρωτικού Αγώνα (22/5/2009) που ακολουθεί.

=============================================

Στον εισαγγελέα δέκα μεταπτυχιακοί φοιτητές

Δέκα συνολικά μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Φιλολογικό τμήμα, καθώς και ένας καθηγητής, κατηγορούνται για «διατάραξη οικιακής ειρήνης».

Κατηγορούνται ακόμη για «παράνομη είσοδο σε χώρο νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου». Όχι, αυτές οι «παράνομες πράξεις» δεν έγιναν γενικά σε κάποιο δημόσιο χώρο, αλλά στο πανεπιστήμιο, εντός του πανεπιστημιακού ασύλου, στη γενική συνέλευση τμήματος του Φιλολογικού! Έτσι, με αυτή την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που καταλήγει στην κλήση των 11 μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γίνεται το πρώτο πανελλαδικά ίδρυμα που ποινικοποιεί μια πολιτική και «βουβή» όπως υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι, διαμαρτυρία.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Πριν από τέσσερα χρόνια, στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο Φιλολογικό, δεν επετράπη να ψηφίσουν οι εκλέκτορες του συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών «Ι. Συκουτρής» του τμήματος. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, δεν τους επετράπη να
ψηφίσουν, παρότι ο σύλλογός τους είναι νόμιμος και αναγνωρισμένος από το πρωτοδικείο και ενώ την ίδια στιγμή, εκλέκτορες συλλόγων μεταπτυχιακών σε άλλες σχολές ψήφιζαν κανονικά στις προεδρικές εκλογές των τμημάτων. Όπως ισχυρίζονται, η απαγόρευση έγινε προκειμένου να εκλεγεί ο «εκλεκτός της πρυτανική αρχής» καθηγητής Θανάσης Αγγέλου.

Στη συνέχεια και αφού πλέον ο κ. Αγγέλου εξελέγη, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που κατηγορούνται πλέον προχώρησαν στην εξής διαμαρτυρία: Έμπαιναν στα τμήματα και χωρίς να εμποδίζουν με βία τη συνέλευση, κάθονταν σιωπηλοί και παρακολουθούσαν τη διαδικασία. Αυτό έγινε σε 5-6 συνεδριάσεις μεταξύ 2005 και 2006. Γι αυτό όμως, η πρυτανική αρχή διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση η οποία κατέληξε πριν λίγες μέρες σε κλήσεις σε απολογία από τον εισαγγελέα πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Το εντυπωσιακό είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες του «Η.Α.», στους μάρτυρες συγκαταλέγονται ο ίδιος ο πρύτανης Γιάννης Γεροθανάσης, ο προκάτοχός του Γιώργος Δήμου και ο πρόεδρος του Φιλολογικού, Θανάσης Αγγέλου, αλλά και οι καθηγητές Γιάννης Μαυρομμάτης, Γιάννης Περυσινάκης, Δημήτρης Ράιος και άλλοι. Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο, είναι ότι καθηγητής του τμήματος κατηγορείται επί της ουσίας ότι αυτός «έβαλε» τους μεταπτυχιακούς φοιτητές να διαμαρτυρηθούν με τον τρόπο που περιγράφηκε πιο πάνω. Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους έχουν ολοκληρώσει τα μεταπτυχιακά τους και δεν βρίσκονται καν στα Γιάννενα!

Με αυτό τον τρόπο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ποινικοποιεί, ελέω της κόντρας που υπάρχει τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια μεταξύ των «αντιμαχόμενων» παρατάξεων, μια υπόθεση που δεν μοιάζει ιδιαίτερα σοβαρή, στις επιπτώσεις της στην ακαδημαϊκή λειτουργία τουλάχιστον. Επίσης, ερωτήματα γεννιώνται για το κατά πόσο το πανεπιστημιακό άσυλο στα Γιάννενα ισχύει για τη διακίνηση ιδεών και αν τελικά αυτές δεν ποινικοποιούνται όταν εκφράζονται.

[ αναδημοσίευση από Γαλαρία ]

Ετικέτες