Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

BOB MARLEY : THE LEGENT

Σάββατο, Ιουνίου 13, 2009


Αν ζούσε σήμερα θα ήταν 60 ετών. 24 χρόνια μετά το θάνατό του εξακολουθεί να έχει θαυμαστές, αλλά και «πιστούς» οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Όλο το Φεβρουάριο η Αντίς Αμπέμπα είναι το κέντρο μνήμης και λατρείας του Βασιλιά της Ρέγκε, καθώς το μουσικό φεστιβάλ που αναβιώνει κάθε χρόνο προς τιμή του, κρατά ζωντανή τη μνήμη αλλά και τη μουσική του.

Μουσική

Τη δεκαετία του '70, καθώς το rock είχε πλέον χάσει την επαναστατική ενέργεια που το χαρακτήριζε στα μέσα της δεκαετίας του '50 και την κοινωνικο-πολιτική οργή του τέλους των '60s, ο Bob Marley με το γκρουπ του, τους Wailers, έγινε διάσημος σ' όλο τον κόσμο γεμίζοντας το κενό με τη reggae πρότασή του: επαναφέρει το αίτημα της κοινωνικής ενότητας, προβάλλοντας πάθος, θρησκευτική πίστη (rastafari) και συγκλονιστική αποφασιστικότητα.

Η reggae ξεκίνησε από την Τζαμάικα, παντρεύοντας διάφορους ήχους από ροκ, τζαζ και παραδοσιακή αφρικανική μουσική και ήταν ο Bob Marley που με το έργο του κατάφερε να την βγάλει από τα σύνορά της και να την κάνει παγκόσμια τάση. Σε αυτό συνέβαλλε και η προσχώρησή του στη δισκογραφική Island Records που θεωρούνταν τότε από τις πιο ισχυρές και καινοτόμες εταιρίες με ηχηρές συνεργασίες (Genesis, John Martyn, Nick Drake).

Εκείνο που σημάδεψε όλη τη ζωή του Bob Marley και επηρέασε σημαντικά τη μουσική του ήταν η πίστη του στη θρησκευτική λατρεία των Ρασταφάρι. Τον μύησε η σύζυγός του Ρίτα. Την πίστη του την υπηρέτησε ιεραποστολικά και με τον τρόπο του κατάφερε να τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου για τους Ρασταφάρι. Δημιουργούσε μουσική και, ταυτόχρονα, με τα τραγούδια του κήρυσσε την αδελφοσύνη και την ειρήνη για όλον τον κόσμο. Προς το τέλος της ζωή του, μάλιστα, βαφτίστηκε στην ορθόδοξη εκκλησία της Αιθιοπίας με το όνομα Berhane Selassie.

Ο Καρκίνος

Τον Ιούλιο του 1977 ο Μάρλει παρουσίασε μια πληγή στο δάχτυλο του ποδιού του, που πίστευε ότι είχε προκληθεί παίζοντας ποδόσφαιρο. Δεν περνούσε το τραύμα μέχρι που σε έναν άλλο τραυματισμό έγινε η σωστή διάγνωση. Επρόκειτο για μια μορφή καρκίνου του δέρματος. Η λύση ήταν να του ακρωτηριαστεί το δάχτυλο, αλλά ο ίδιος δε συμφωνούσε με αυτό, εξαιτίας της πεποίθησης των Ρασταφάρι ότι οι γιατροί είναι samfai, απατεώνες δηλαδή, που κοροϊδεύουν τους εύπιστους προσποιούμενοι ότι έχουν μαγικές δυνάμεις. Ακόμα, ανησυχούσε για την επίδραση που θα είχε μια τέτοια εγχείρηση στην καριέρα του που τότε ήταν ήδη απογειωμένη και είχε τεράστιες προοπτικές.

Ο καρκίνος, όμως εξαπλώθηκε. Σε μια περιοδεία του το 1980, κατέρρευσε την ώρα που έκανε τζόγκινκ στο Central Park της Ν.Υ. Η ασθένεια τον υποχρέωσε να σταματήσει τη μεγάλη περιοδεία που είχε προγραμματίσει. Όταν αποφάσισε να ζητήσει ιατρική βοήθεια διαπίστωσε ότι πλέον η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη.

Τις τελευταίες μέρες του θέλησε να τις περάσει στην πατρίδα του, αλλά η κατάστασή της υγείας του ήταν τόσο βαριά που στο δρόμο της επιστροφής στο σπίτι του από τη Γερμανία όπου βρισκόταν αρρώστησε τόσο που υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μαϊάμι και να νοσηλευτεί εκεί στο νοσοκομείο όπου και άφησε την τελευταία του πνοή το Μάιο του 1981 σε ηλικία 36 ετών. Κηδεύτηκε στη Τζαμάικα σε μια αξιοπρεπή τελετή με στοιχεία της θρησκείας των Ρασταφάρι και της Αιθιπικης Ορθοδοξίας.

Ο πρόωρος θάνατός του τον πέρασε στη σφαίρα του μύθου πλάι σε ονόματα όπως αυτά του Elvis Presley, του John Lennon, του Jim Morrison. Η μορφή του και η μουσική του μέχρι σήμερα «πουλάνε» σε όλο τον κόσμο. Το 2001 βραβεύτηκε στα Grammy για τη συνολική προσφορά του στη μουσική (Lifetime Achievement Award).

Short Cuts

· Γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στη σκόνη και τη φτώχεια του Kingston της Τζαμάικα

· Τον περασμένο Ιανουάριο, η σύζυγός του, Ρίτα, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μεταφέρει τη σωρό του συζύγου της στην Αιθιοπία, καθώς υποστηρίζει ότι «Όλη η ζωή του Μπομπ έχει να κάνει με την Αφρική όχι με τη Τζαμάικα».

· Οι περισσότεροι κριτικοί συμφωνούν ότι κανένας άλλος μουσικός από μόνος του δεν έδωσε τέτοια ώθηση σε ένα μουσικό είδος όπως ο Μάρλει με τη reggae.

· 50% των πωλήσεων της μουσικής ρέγκε στην Αμερική είναι αυτή του Bob Marley κάτι που δε συνβαίνει σε κανένα άλλο είδος.

· Πολλά τραγούδια του στοχεύουν να ανυψώσουν τους φτωχούς και αδύναμους, ενώ κάποια κομμάτια του "Get Up Stand Up" και "I Shot the Sheriff" αποκαλύπτουν τις επαναστατικές του απόψεις απέναντι στο κατεστημένο.

· Σε νεαρή ηλικία μυήθηκε στους Ρασταφάρι. Οι Rastas ήταν τότε μια ομάδα πιστών που κήρυσσαν την ισότητα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη στους δρόμους, καπνίζοντας μαριχουάνα.

· Ένα από τα πιστεύω των Ρασταφάρι ήταν ότι το κάπνισμα κάνναβης ήταν αποδεκτό και βοηθά το διαλογισμό και την ψυχική αφύπνιση. Ακόμα και τα ράστα μαλλιά προήλθαν από τους ρασταφάρι και συνδέθηκαν με τα πιστεύω τους.

· Πολλοί θεωρούν την Αφρική ως την πνευματική πατρίδα του Marley, ενώ πολλά τραγούδια του συνδέονται με την Αφρική. Το "Exodus" και το "Redemption Song" επικρίνουν το ρατσισμό και την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία της Αφρικής και πανηγυρίζουν το θρίαμβο της ελευθερίας από την καταπίεση.

· Πολλοί μελετητές της ρέγκε, αλλά και πολλοί απλοί άνθρωποι θεωρούν σήμερα τον Μάρλει σύμβολο ελευθερίας. Ο Ρότζερ Στέφενς αναφέρει γι’ αυτόν: « Οι νέοι άνθρωποι συγκινούνται με την επανάσταση και ο Bob είναι ο απόλυτος επαναστάτης, που φυσά τον καπνό του στα μούτρα της εξουσίας»

Πηγή: www.mycampus.gr

Ετικέτες ,