Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

Η εποχή του size zero

Τρίτη, Ιουνίου 16, 2009




Ζούμε σε μια εποχή στην οποία η εικόνα είναι το παν... γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα όλα τα κορίτσια, όλων των ηλικιών, όλων των εθνικοτήτων να πασχίζουν καθημερινά με πολλούς τρόπους να αγγίξουν την τελειότητα με την εμφάνισή τους. Τα παλαιότερα χρόνια, όπου στο χώρο της μόδας και της τηλεόρασης μεσουρανούσαν οι γυναίκες με καμπύλες, τα πράγματα ήταν πιο εύκολα. Σήμερα, στις πασαρέλες, στα μεγάλα περιοδικά, στη τηλεόραση επικρατεί η "τάση" του size zero. Βλέπουμε καθημερινά να "παρελαύνουν" μπροστά στα μάτια μας κοπέλες νοσηρά αδύνατες, με αγορίστικες αναλογίες και σωματότυπο. Κοπέλες που πόρρω απέχουν απο το ιατρικά εννοούμενο πρότυπο της υγειούς γυναίκας.
Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα ... ενώ για κάποιες εθνικότητες, όπως οι γυναίκες της κίτρινης φυλής, το να ακολουθήσουν αυτό το πρότυπο είναι εύκολο, για όλες τις υπόλοιπες κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Ειδικά οι Ελληνίδες, με το μεσογειακό και πληθωρικό σώμα, με την έντονη περιφέρεια και το πλούσιο στήθος φαντάζουν "καταδικασμένες" !! Είναι απίστευτη η πίεση που ασκείται πάνω στις Ελληνίδες... πάνω στη κάθε γυναίκα που πάει στα μαγαζιά να ψωνίσει και διαπιστώνει οτι το XL που της δίνει η πωλήτρια δεν ανεβαίνει καν. Στη κάθε κοπέλα που μπαίνει στο μαγαζί και ακούει τη πωλήτρια να λέει "δεν έχουμε νούμερο για σας". Στη κάθε κοπέλα που ανοίγει τη τηλεόραση και βλέπει 5-6 πανελίστες να κατηγορούν ακόμα και διάσημες λεχώνες (!!) για το οτι είναι παχουλές ή την τραγουδίστρια που τόλμησε να βγει στη παραλία με ίχνη κυτταρίτιδας στους γλουτούς. Στο κοριτσάκι που βλέποντας τα γνωστά ως πρωινάδικα ακούει ξανά και ξανά την ίδια κουβέντα: " Σε βλέπω κούκλα...λαμπερή, μαυρισμένη, αδυνατισμένη"! Στο κοριτσάκι αυτό που παρακολουθεί διάσημα μοντέλα και παρουσιάστριες τις εγχώριας show biz να παραδέχονται οτι σε κάποια στιγμή της ζωής τους αντιμετώπισαν διατροφικές διαταραχές. Πιστεύετε ακόμα οτι αυτά τα άτομα δεν θα μπουν έστω στον πειρασμό να κάνουν εξαντλητικές δίαιτες;
Η πίεση που δέχονται οι γυναίκες σήμερα είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση καινούργιων ασθενειών όπως νευρική ανορεξία και βουλιμία. Ασθένειες που μαζί με το σώμα καταρακκώνουν και τη ψυχή καθώς συνοδεύονται πάντα απο κατάθλιψη. Ασθένειες που πολύ συχνά καταλήγουν στο θάνατο. Αλλά ας δούμε μερικά στατιστικά στοιχεία όπως αυτά αναφέρονται στο site του DMH (Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Ν. Καρολίνας):
** 7 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ πάσχουν απο κάποιας μορφής διατροφική διαταραχή
** η θνησιμότητα που προκαλεί η νευρική ανορεξία είναι 12 φορές υψηλότερη απο κάθε άλλη νόσο για τις γυναίκες 15 - 24 χρονών.
** 20 % όσων νοσούν απο νευρική ανορεξία θα πεθάνουν είτε απο επιπλοκές στην υγεία τους είτε απο αυτοκτονία.
** 95% των ατόμων που πάσχουν απο διατροφικές διαταραχές είναι 12 - 25 χρονών
** 80 % των 13χρονων κοριτσιών πιστεύουν οτι είναι χοντρές.
Πέρα όμως από κάθε επιρροή οι γυναίκες πρέπει να μάθουν να αγαπούν συνειδητά τον εαυτό τους. Εφ'όσων οι άνθρωποι που δημιουργούν τα πρότυπα μόδας κλείνουν τα αυτιά τους, ας αποτάξουμε εμείς αυτό το καχεκτικό πρότυπο. Ας "θάψουμε" τη Θεά Άνα και ας ξαναγαπήσουμε την Αφροδίτη της Μήλου. Προσωπικά δεσμεύομαι να βγάλω βόλτα στη παραλία τις καμπύλες μου αυτό το καλοκαίρι!!

(Αφιερωμένο σε μια γλυκιά μανούλα που τόσο αδικα χάθηκε πέρισυ απο τη ζωή, αφήνοντας πίσω τα 2 της αγγελούδια. Αφιερωμένο και στη δική μου μανούλα που έχασε για πάντα την υγεία της επειδή στα 20 της και μετά απο εγκυμοσύνη αντιμετώπισε για κάποιο χρονικό διάστημα διατροφικές διαταραχές καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα το ανοσοποιητικό της σύστημα. Μαμά σε αγαπώ. Και σου υπόσχομαι....)


photos at: www.msnbc.msn.com/id/16808619/
echoes.justindickinson.com/post/94860980/amer...

Ετικέτες , ,