Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

Taj Mahal : Μια ιστορία αγάπης...

Τετάρτη, Ιουνίου 24, 2009



Το Taj Mahal είναι ένα εξαιρετικό αρχιτεκτόνημα το οποίο βρίσκεται στη πόλη Agra της Ινδίας και απο το 1983 ανακυρήχτηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς απο την UNESCO. Συνδυάζει εξαιρετικά τη Μογγολική, Ισλαμική, Περσική και Ινδική αρχιτεκτονική. Η κατασκευή του ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Ustad Ahmad Lahauri και κράτησε απο το 1632 μέχρι το 1653. Κύριο και χαρακτηριστικό υλικό είναι το λευκό μάρμαρο καθώς και η λεπτοδουλεμένη του διακόσμηση αποτελούμενη απο ημι-πολύτιμους λίθους και εξαιρετικής λεπτομέρειας σκαλίσματα. Λέγεται οτι στις διάφορες επιφάνειες του μαυσωλείου μπορεί κανείς να διαβάσει όλο το κοράνι.
Αλλά ποιά είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω απο αυτό το εξαιρετικό οικοδόμημα; Πρόκειται για την ιστορία αγάπης του Σάχη Janan Mahal και της γυναίκας του Mumtaz Mahal. Όταν αυτή απεβίωσε το 1652 λόγω επιπλοκών στη γέννα, ο Mumtaz αποφάσισε να χτίσει ένα μαυσωλείο αντάξιο της αγάπης του για τη γυναίκα του, ένα οικοδόμημα που θα θύμιζε στον ίδιο αλλά και σε όλο τον κόσμο τη γυναίκα που αγάπησε τόσο πολύ. Στο κέντρο λοιπόν αυτού του οικοδομήματος εναπόθεσε τη σωρό της αγαπημένης του με μοναδική επιθυμία μετά το θάνατό του να ταφεί και ο ίδιος στο πλάι της, όπερ και εγένετο...
Ο Σάχης, μετά το πέρας των εργασιών κατασκευής του μαυσωλείου, το περιέγραψε ως εξής: " Ας βρούν εδώ άσυλο οι ένοχοι, διότι όταν κάποιος συγχωρεθεί απαλάσσεται από την αμαρτία. Ας έρθει ο αμαρτωλός, γιατί εδώ θα του συγχωρεθούν οι αμαρτίες του. Το να βλέπεις αυτό το μαυσωλείο, σου προκαλεί λυγμούς πόνου... τόσο που ακόμα και ο Ήλιος με το Φεγγάρι δακρύζουν. Αυτό το οικοδόμημα χτίστηκε για να αντανακλά το μεγαλείο του ενταφιαζόμενου σε αυτό".


photo at: ankurs.com