Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

Ο "κύβος του Ρούμπικ" έγινε "σφαίρα"

Τετάρτη, Ιουλίου 15, 2009


"Ο καθηγητής Έρνο Ρούμπικ - δημιουργός του γνωστού και δυσεπίλυτου "κύβου του Ρούμπικ" επανέρχεται δριμύτερος, 20 χρόνια μετά την τελευταία του ευρεσιτεχνία, για να παρουσιάσει το "Ρούμπικ 360" (Rubik’s 360). Πρόκειται για μία σφαίρα - εξίσου δύσκολη και ικανή να σπάσει νεύρα -, η οποία αναμένεται να βρίσκεται στο εμπόριο λίαν συντόμως.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση των Times, το "Ρούμπικ 360" περιέχει τρεις διαφανείς σφαίρες τοποθετημένες η μία μέσα στην άλλη, μέσα στις οποίες βρίσκονται έξι μικρές μπάλες διαφορετικών χρωμάτων. Στόχος του παιχνιδιού είναι οι έξι μπάλες να βρεθούν σε χρωματικά καθορισμένες θέσεις στην εξωτερική σφαίρα.

Ο ίδιος ο καθηγητής δηλώνει ότι "είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τί πρέπει να κάνει, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρει τη λύση". Όπως αναφέρει, χρειάζεται περισσότερη ικανότητα στο χειρισμό από τον "κύβο" και είναι πιο "προκλητικό" γιατί αποτελεί και ένα παιχνίδι με τη βαρύτητα.

Ο - δις - Βρετανός πρωταθλητής στην επίλυση του "κύβου" Ντάν Χάρις δηλώνει ενθουσιασμένος για τη νέα πρόκληση. "Φαίνεται πολύ ωραίο. Χρειάζεται δεξιοτεχνία όπως και ο κύβος" δηλώνει. "Όσον αφορά στην πνευματική πρόκληση δεν συγκρίνεται καθώς έχει μόνο έναν συνδυασμό στην αρχή και έναν άλλον στο τέλος" προσθέτει αλλά θεωρεί ότι η "σφαίρα" θα έχει μεγαλύτερη απήχηση. "Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσπαθούν να λύσουν τον κύβο, εγκαταλείπουν μέσα σε λίγες ημέρες. Αυτό όμως είναι πιο εύκολο και είναι πιο πιθανό να κρατήσει σε ενδιαφέρον αυτόν που προσπαθεί να το λύσει για περισσότερο διάστημα".

Πάντως δημοσιογράφοι των Times, οι οποίοι προσπάθησαν να λύσουν τη "σφαίρα" τα βρήκαν μάλλον σκούρα, καθώς πέτυχαν να τοποθετήσουν μόνο μία μπάλα στη σωστή της θέση μετά από πέντε ώρες.

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Rubik κατασκεύασε τον "κύβο" το 1974, όταν ήταν 30 χρόνων και εργαζόμενος ως λέκτορας στην Ακαδημία Εφηρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών της Βουδαπέστης. Σκοπός του "κύβου" ήταν να βοηθηθούν οι φοιτητές του στο σχέδιο τριών διαστάσεων.

Έξι χρόνια μετά, ο Rubik διέφυγε από το Ανατολικό Μπλοκ για τη Δύση. Εκεί η ευρεσιτεχνία του έγινε αμέσως επιτυχία. Μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί 350 εκατομμύρια "κύβοι" σε όλον τον κόσμο."
http://clopyandpaste.blogspot.com/2009/07/blog-post_651.html

Ετικέτες