Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

Βόρειοι vs Νότιοι: μια ατελείωτη κόντρα!

Τρίτη, Ιουλίου 21, 2009

Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα μεταξύ των Ελλήνων του Βορρά και των Ελλήνων του Νότου. Τα θέματα στα οποία κοντράρονται ποικίλλουν σε θεματολογία ή σημαντικότητα και οι χαρακτηρισμοί δίνουν και παίρνουν! Σας παρουσιάζουμε τα κύρια σημεία, τα πιο κοινά θέματα για τα οποία κοντράρονται ο Βορράς και ο Νότος.

1) Πόλεις: Αθήνα vs Θεσσαλονίκη

Αυτή και αν είναι κόντρα! Οι πολίτες της κάθε πόλης πασχίζουν να αποδείξουν πως είναι καλύτεροι. "Πρωτεύουσα" φωνάζουν οι μεν, "συμπρωτεύουσα" απαντούν οι δε. Οι συγκρίσεις μεταξύ Ακροπόλεως και Λευκού Πύργου δίνουν και παίρνουν, ενώ τα δυο μεγάλα λιμάνια ανταλλάσσουν τα πυρά τους.
Αθηναίοι: "Αυτό το λιμανάκι το λέτε εσείς λιμάνι τώρα;"
Θεσσαλονικείς: " Το λιμάνι σας μεγάλο είναι...ο Πειραιάς σαν πόλη όμως αίσχος!"

Αθηναίοι: " Έχουμε ολόκληρη Ακρόπολη! Υποκλιθείτε......"
Θεσσαλονικείς: "ναι, αλλά δεν έχετε Λευκό Πύργο!"

Αθηναίοι: " Θαυμάστε το μετρό μας...το μεγαλύτερο της Ευρώπης είναι!"
Θεσσαλονικείς: "πφφ...και μεις φτιάχνουμε μετρό!"

Αθηναίοι: " Η Θεσσαλονίκη είναι μικρή ..σαν ένα μεγάλο χωριό."
Θεσσαλονικείς: " Η Αθήνα είναι η πιο καταθλιπτική, άσχημη και γκρίζα πόλη"

Αθηναίοι: "Χωριάτες"
Θεσσαλονικείς: "Ψωνάρες!"

και άλλα πολλά....

2) Αθλητισμός

Μεγάλη η κόντρα ανάμεσα στις μεγάλες ομάδες της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, με αυτές των Αθηνών. ΠΑΟΚ, Άρης, Λάρισα και Ξάνθη διατείνονται οτι ΠΑΟ, ΑΕΚ και Ολυμπιακός χαίρουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης και οτι στην ουσία τους "χαρίζονται" οι πρώτες θέσεις της κατάταξης στο Πρωτάθλημα. Σύμβολα των Αθηναϊκών ομάδων δε κυκλοφορούν ούτε γι' αστείο στο Βορρά και το αντίθετο, ενώ οι οπαδοί είναι σε "πόλεμο" μεταξύ τους.

3) Ομορφιά

Οι Νότιοι διεκδικούν τον τίτλο των πιο όμορφων αντρών, ενώ οι Βόρειες διεκδικούν το τίτλο των πιο όμορφων γυναικών. Δίκαιη μοιρασιά, δε λέω!

4) Καταγωγή

Στο Νότο υπάρχει η νοοτροπία της "Παλιάς Ελλάδας" και θεωρούν τους εαυτούς τους πιο Έλληνες. Οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί για τους Βόρειους είναι: Βλάχοι, Χωριάτες, Τούρκοι, Βούλγαροι και Γκατζόλες.

Οι Βόρειοι αντιδρούν με ειρωνεία χαρακτηρίζοντας τους "Καταυλακιώτες" ή "Χαμουτζήδες" και επισημαίνοντας το γεγονός οτι όλοι οι Νότιοι "Γαλαζοαίματοι" τρέχουν στα χωριά τους κάθε καλοκαίρι. Έντονη και η πεποίθηση οτι οι Νότιοι δεν είναι καλοί άνθρωποι.

5) Φαγητό

σουβλάκι vs καλαμάκι
κασέρι vs κίτρινο τυρί
τυροκαυτερή vs χτυπητή
πίτα vs σάντουϊτς
μπουγάτσα με τυρί/ κρέμα/ σπανάκι/ κιμά vs μπουγάτσα = γλυκό
λαδερά vs ψητά
σαλάτες vs αλοιφές
και άλλα....

6) Τουριστικοί προορισμοί

Καϊμάκ Τσαλάν vs Αράχοβα
Χαλκιδική vs Μύκονος
Πήλιο vs Μάνη και Μιστρά
και άλλα...

7) Ιδιώματα

Οι Βορειοελλαδίτες φημίζονται για τα πολλά ιδιώματα και πολλές φορές οικτίρονται γι' αυτά. Τα πιο διάσημα είναι τα λαρισαϊκά, τα ποντιακά, το παχύ "Λ" και το κλασσικό πια "με" (αντι για "μου").
Οι Νότιοι απ' την άλλη φημίζονται για τα κρητικά, το "λι" και το "νι" καθώς και για το "ψωνίστικο σσσ" στην ομιλία τους.

Τα σημεία στα οποία κοντράρονται οι Βόρειοι με τους Νότιους είναι όπως είδαμε πολλά και στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλα. Τα μικρά και ανώδυνα δε τα προσέχουμε...πολλά από αυτά είναι πολύ αστεία, αλλά σε κάποια θέματα οι κόντρα καταντάει απαράδεκτη και προσβλητική. Λίγη υγιής κόντρα χρειάζεται αλλά να μην ξεχνάμε οτι είμαστε όλοι Έλληνες, ένα Έθνος, ένα αίμα και μία αξία.


photo at: www.greece-map.net



-----------------------------------------------------

απο ΑΡΑΧΤΟΙ και ΛΑΙΤ

Ετικέτες

4 Σχόλια:

Laplace είπε...

καλημερες
χαχα καπως ετσι ειναι
ωραια αναρτηση

GeorgiaGR είπε...

euxaristw!! :D kalhmera kai se sena!

Unknown είπε...

Ωραίο φίλε, τις καλήμέρες από ενα μεσονότιο. :-)

GeorgiaGR είπε...

kalimera peiraiwtaki...