Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

10+1 ιατρικοί μύθοι

Τετάρτη, Αυγούστου 12, 2009

Γιατρός

Oι μύθοι είναι συνηθισμένο φαινόμενο στo χώρο της ιατρικής. Μερικές φορές ακόμη και οι γιατροί και οι νοσηλευτές τείνουν να πιστεύουν πράγματα, που δεν είναι τεκμηριωμένα. Αυτό ακριβώς είναι το θέμα ενός νέου βιβλίου με τίτλο «Μην Καταπιείτε την τσίχλα σας! Μύθοι, μισές αλήθειες και ψέματα σχετικά με το σώμα και την υγεία σας» των Δρ Aaron E. Carroll και Δρ Ρέιτσελ Γ. Vreeman.

Οι Carroll και Vreeman από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, έχουν γράψει πολλά για ιατρικούς μύθους και παρανοήσεις. Τον Δεκέμβριο του 2007, οι δύο καθηγητές δημοσίευσαν ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» για επτά ιατρικούς μύθους, που πιστεύουν ακόμη και οι γιατροί. Ένα χρόνο αργότερα, εντόπισαν έξι ιατρικούς μύθους, που αφορούν την περίοδο των διακοπών.

Το βιβλίο «Μην Καταπιείτε την Τσίχλα σας» προσφέρει μια διασκεδαστική συλλογή από πολλούς ιατρικούς μύθους, που πιθανότατα έχουμε ακούσει οι περισσότεροι. Το βιβλίο επικεντρώνεται σε διάφορους μύθους, συμπεριλαμβανομένων και μύθων σχετικά με τις ασθένειες (ο κρύος καιρός αρρωσταίνει), σχετικά με το φύλο και την εγκυμοσύνη (τα δίδυμα παραλείπουν μία γενιά) και με τη διατροφή (η τσίχλα παραμένει στο στομάχι σας για 7 χρόνια).

Είναι ένα διασκεδαστικό βιβλίο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσετε πάνω σε διάφορους ιατρικούς μύθους, που πάντα πιστεύατε. Ας δούμε όμως 11 μύθους, που μπορεί να σας προκαλέσουν έκπληξη:

1. Ο κρύος καιρός φέρνει αρρώστιες

Μελέτες για τη μεταφορά ψύξης έδειξαν ότι άτομα, που βρέθηκαν σε συνθήκες ψύξης, δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σε σχέση με εκείνα που δε βρέθηκαν σε τέτοιες συνθήκες. Η μόνη αλήθεια είναι ότι μπορεί το κρύο να σας κρατήσει σε κλειστούς χώρους, όπου έχετε περισσότερες πιθανότητες να κολλήσετε κάποιο μικρόβιο.

2. Η πράσινη βλέννα είναι ένδειξη λοίμωξης

Η άποψη ότι το χρώμα της βλέννας έχει σημασία είναι ένας μύθος, που ακόμα και οι γιατροί πιστεύουν. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα αντιβιοτικά ελαττώνουν τη διάρκεια μίας ασθένειας, στην οποία εμφανίζεται πράσινη βλέννα» αναφέρεται στο βιβλίο.

3. Χάνετε τη μεγαλύτερη ποσότητα θερμότητας από το κεφάλι σας

Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη σχετικά με το κεφάλι και την απώλεια θερμότητας. Θα χάσετε θερμότητα μέσω οποιουδήποτε μέρους του σώματος μείνει ακάλυπτο.

4. To γάλα προκαλεί την παραγωγή φλέγματος

Σύμφωνα με έρευνα, που έγινε σε 330 ασθενείς, περίπου δύο στους τρεις πίστευαν ότι το γάλα αυξάνει την παραγωγή φλέγματος. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αληθεύει. Σε ένα πείραμα οι εθελοντές είχαν κρύωμα και κάποιοι από αυτούς ήπιαν πολύ γάλα. Οι ρινικές εκκρίσεις δεν αυξήθηκαν σε εκείνους που ήπιαν περισσότερο γάλα, ούτε παρουσίασαν βήχα ή κυκλοφοριακή συμφόρηση.

5. Το να «σπάτε τα δάκτυλά σας» προκαλεί αρθρίτιδα

Όσοι το κάνουν αυτό δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν αρθρίτιδα από εκείνους που δεν κάνουν ενοχλητικούς ήχους με τα δάκτυλά τους.

6. Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν λειτουργούν τόσο καλά με αντιβιοτικά

Μία επισκόπηση της βιβλιογραφίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κοινά αντιβιοτικά δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών. «Είναι πολύ πιο σημαντικό να παίρνετε το χάπι κάθε μέρα την ίδια ώρα από το να ξοδεύετε χρόνο ανησυχώντας για τα αντιβιοτικά,» γράφουν οι συντάκτες του βιβλίου.

7. Οι εργένηδες έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή από τους έγγαμους

Μπορεί να νομίζετε ότι οι εργένηδες φίλοι σας περνάνε καλά αλλά φαίνεται ότι οι συγκεκριμένοι περνούν περιόδους έντονης ξηρασίας, όταν δεν βγαίνουν με κάποια. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι παντρεμένοι κάνουν συνήθως περισσότερο σεξ σε διάστημα ενός έτους σε σύγκριση με τους εργένηδες.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα το 43% των παντρεμένων ανδρών ανέφεραν ότι έχουν σεξουαλικές επαφές 2 με 3 φορές την εβδομάδα τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για τους ελεύθερους είναι 26%. Τα ποσοστά ήταν ελαφρώς χαμηλότερα αλλά παρόμοια για τις γυναίκες. Οι παντρεμένοι επίσης έχουν περισσότερους οργασμούς και κάνουν πιο συχνά στοματικό σεξ.

8. Η ζάχαρη προκαλεί στα παιδιά υπερένταση

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη δεν επηρεάζει τη συμπεριφορά των παιδιών, αν και οι περισσότεροι γονείς τείνουν να πιστεύουν το αντίθετο. Σε μία έρευνα ειπώθηκε στους γονείς ότι τα παιδιά τους είχαν καταναλώσει ζάχαρη και εκείνοι ανέφεραν προβλήματα συμπεριφοράς αλλά στην πραγματικότητα, τα παιδιά είχαν καταναλώσει ροφήματα χωρίς ζάχαρη.

9. Θα πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα

Αυτό είναι η μισή αλήθεια, λένε οι συντάκτες. Οι τακτικές κινήσεις του εντέρου εμποδίζουν τη δυσφορία και τη δυσκοιλιότητα, αλλά ένα απόλυτα υγιές άτομο μπορεί να μην αφοδεύει κάθε μέρα. Για να μιλήσουμε για δυσκοιλιότητα θα πρέπει κάποιος να έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα.

10. Δεν πειράζει αν βουτάτε τα τσιπς σας διπλή και τριπλή φορά στη σάλτσα

Σε μία μελέτη οι επιστήμονες δάγκωσαν ένα κράκερ και στη συνέχεια το βούτηξαν στη σάλτσα, σε σιρόπι σοκολάτας και σε νερό. Έκαναν το ίδιο πράγμα με ένα κράκερ που δεν είχαν αγγίξει. Στη συνέχεια μέτρησαν τα βακτήρια στα dips και στο στόμα τους. Κατά μέσο όρο, τρεις με έξι διπλές «βουτιές» μετέφεραν περίπου 10.000 βακτήρια από το στόμα στη σάλτσα. Και κάθε κράκερ απορροφούσε περίπου ένα με δύο γραμμάρια σάλτσα.

11. Τα τρόφιμα που σηκώνονται γρήγορα από το δάπεδο είναι ασφαλή για κατανάλωση

Επιστήμονες, που έκαναν σχετικές δοκιμές, διαπίστωσαν ότι ένα τρόφιμο όταν πέσει πάνω στα πλακάκια ή στο ξύλινο πάτωμα απορροφά μεγάλη ποσότητα βακτηρίων. Τα τρόφιμα δεν παίρνουν πολλά μικρόβια όταν πέφτουν πάνω στο χαλί, αλλά γεμίζουν χνούδι.

[via]

Ετικέτες ,