Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

Καρχαρίας ανοικτά της Καβάλας. Βίντεο

Παρασκευή, Αυγούστου 28, 2009

Ενα μικρής διάρκειας βίντεο, στο οποίο «φιγουράρει» ένας καρχαρίας να κόβει βόλτες ανοιχτά του κόλπου της Καβάλας, προκαλεί αναστάτωση στους παραθεριστές. Το βίντεο τραβήχτηκε πιθανότατα από κινητό τηλέφωνο από τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας. Αν και οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει στο είδος, είναι σχεδόν σίγουροι ότι πρόκειται για καρχαρία. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πρόκειται για τον καρχαρία-τίγρη, τον δεύτερο στον κόσμο στη λίστα θανατηφόρων επιθέσεων μετά τους λευκούς.

Η υπόνοια ότι στα ανοιχτά της Θάσου κυκλοφορεί ένας καρχαρίας-τίγρης μήκους περίπου τριών μέτρων ανάγκασε τους λιμενικούς να εκδώσουν προειδοποιήσεις προς τους ψαροτουφεκάδες και όσους κάνουν καταδύσεις στα ανοιχτά του νησιού. Η προειδοποίηση αφορούσε κυρίως όσους πέφτουν στη θάλασσα για ψάρεμα κυρίως τις βραδινές ώρες που έτσι και αλλιώς απαγορεύεται και περισσότερο σε εκείνους που χρησιμοποιούν για δόλωμα κομμένα ψάρια με αίμα.

Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι οι καρχαρίες δεν βγαίνουν στα ρηχά, άρα οι κολυμβητές δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. «Οι εικόνες που βλέπουμε στον κινηματογράφο δεν αφορούν τη χώρα μας» λένε και διαβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι... Αυστραλία όπου οι επισκέψεις καρχαριών είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Την ώρα που η κουβέντα για τους καρχαρίες είχε ανάψει, σαν από σύμπτωση ένα γιγάντιο ψάρι που μοιάζει με καρχαρία αλλά τρώει μόνο πλαγκτόν και δεν έχει επιτεθεί ποτέ σε άνθρωπο πιάστηκε στα δίχτυα ενός ψαρά στη Θάσο. Το ψάρι ήταν μήκους τουλάχιστον τεσσεράμισι μέτρων και βάρους 500 κιλών. Είναι γνωστό στους περισσότερους ως «σαπουνάς», ο οποίος συχνά-πυκνά πωλείται στις ψαραγορές, αφού οι ψαράδες τον βρίσκουν πολλές φορές στα δίχτυα τους, κυρίως την εποχή που διανύουμε.

Ο «σαπουνάς» θυμίζει γαλέο και μόλις ο ψαράς που τον έπιασε τον έβγαλε στην ακτή και τον τεμάχισε, το κρέας του έγινε ανάρπαστο. Μέσα σε λίγη ώρα είχε καταλήξει στα πιάτα κάποιων περιορίζοντας τη φιλολογία που αναπτύχθηκε γύρω από τον καρχαρία-τίγρη.

Οι επιστήμονες που είδαν το βίντεο με τον καρχαρία δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για το ψάρι που κατέληξε τελικά στο... στομάχι κάποιων καλοφαγάδων. Οι διαστάσεις των δύο ψαριών όμως, τα πτερύγια και το χρώμα τους κάνουν επιφυλακτικούς τους ειδικούς, που θεωρούν πάντως εξαιρετικά σπάνιο ενδεχόμενο να βρέθηκε κάποιο επικίνδυνο είδος καρχαρία στα νερά του Βορείου Αιγαίου.

Το σημείο όπου καταγράφηκε η παρουσία καρχαρία είναι κοντά στις ακτές, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο για την Ελλάδα. «Καρχαρίες υπάρχουν, αλλά τους συναντάμε στα νότια της Θάσου ώς το Αγιο Ορος. Αν δεν είναι “σαπουνάδες”, πρόκειται για σπάνια είδη καρχαρία που μετακινούνται στην περιοχή, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών τους μεταναστεύσεων» προσθέτουν οι ειδικοί.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

(Πηγή madata.gr)

Ετικέτες