Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

Το πόσο κοιμόμαστε είναι θέμα γονιδίων

Τρίτη, Αυγούστου 18, 2009


Oρισμένοι από τους γνωστότερους ηγέτες, από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και τον Γουίνστον Τσόρτσιλ ως τον Μπιλ Κλίντον και τη Μάργκαρετ Θάτσερ, έβρισκαν αρκετές τέσσερις με έξι ώρες ύπνου κάθε νύχτα. Την ίδια στιγμή ένας τυπικός έφηβος δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι αν δεν έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 10 ώρες. Τα νεογέννητα κοιμούνται ως και...


18 ώρες την ημέρα- αν και όχι συνεχόμενες-, ενώ τα ηλικιωμένα άτομα δεν χρειάζονται περισσότερες από πέντε με έξι ώρες ύπνου.

Χωρίς αμφιβολία ο ύπνος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Ωστόσο επί έτη το μεγάλο αναπάντητο ερώτημα για τους ειδικούς είναι το πόσο ύπνο χρειάζεται τελικώς ο καθένας μας.

Μια νέα μελέτη έρχεται να δώσει απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Οπως έδειξε, ορισμένοι άνθρωποι είναι γενετικώς προγραμματισμένοι να περνούν περισσότερες ώρες στην αγκαλιά του Μορφέα από τους υπόλοιπους. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο εντόπισαν για πρώτη φορά μια γονιδιακή μετάλλαξη η οποία συνδέεται άμεσα με τις ώρες ύπνου που χρειάζεται κάθε άνθρωπος. Οπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες και αναφέρουν στην επιθεώρηση «Science», τα άτομα που φέρουν τη μετάλλαξη κοιμούνται δύο ώρες λιγότερο κατά μέσο όρο από τα υπόλοιπα τη νύχτα, ωστόσο είναι εξίσου ενεργητικά και αποδοτικά.

Αν και η μετάλλαξη που εντόπισαν οι επιστήμονες είναι μάλλον σπάνια, προσφέρει τις ισχυρότερες ως σήμερα ενδείξεις σχετικά με τον ρόλο που παίζουν τα γονίδιά μας στην ανάγκη που έχουμε για ύπνο. Π αράλληλα τα νέα ευρήματα αναμένεται να ρίξουν φως στη βιολογία του ανθρώπινου ύπνου και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη φαρμάκων τα οποία θα μας βοηθούν να μένουμε ξυπνητοί για μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς όμως να καταστρέφουμε την υγεία μας.

Οι επιστήμονες υποπτεύονταν επί μακρόν ότι το DΝΑ εμπλέκεται στα μοτίβα του ύπνου. Ως σήμερα είχαν εντοπιστεί αρκετά γονίδια που συνδέονταν με το αν ένα άτομο ξυπνά νωρίς ή αργά. Είναι όμως η πρώτη φορά που εντοπίζεται γονιδιακή μετάλλαξη η οποία συνδέεται αποκλειστικώς με τη διάρκεια του ύπνου. Η νέα γνώση ήλθε ύστερα από μελέτη μιας οικογένειας από την Καλιφόρνια, στην οποία η μητέρα και η κόρη χρειάζονταν πολύ λιγότερο ύπνο από τους υπόλοιπους στενούς συγγενείς τους. Οι δύο γυναίκες κοιμούνταν κατά μέσο όρο 6 ώρες και 15 λεπτά κάθε νύχτα, όταν τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας κοιμούνταν περισσότερες από οκτώ ώρες. Παρά ταύτα δεν εμφάνιζαν κανένα πρόβλημα σχετιζόμενο με έλλειψη ύπνου.

Γενετική ανάλυση των μελών αυτής της οικογένειας έδειξε ότι οι δύο γυναίκες παρουσίαζαν μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται DΕC2, όχι όμως και οι υπόλοιποι στενοί συγγενείς τους. Στη συνέχεια οι επιστήμονες δημιούργησαν γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια που έφεραν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Οπως προέκυψε «τα ζώα με τη μετάλλαξη κοιμούνταν κατά μέσο όρο δυόμισι ώρες λιγότερο από τα υπόλοιπα» εξήγησε ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Γινγκ-Χούι Φου. Πρόσθεσε ότι οι λιγότερες ώρες ύπνου δεν μεταφράζονταν και σε μικρότερη ενεργητικότητα. Αν και σύμφωνα με τον ερευνητή οι μεταλλάξεις στο γονίδιο DΕC2 είναι πολύ σπάνιες, πιθανότατα πολλές άλλες πιο κοινές γονιδιακές παραλλαγές επηρεάζουν την ανάγκη ύπνου.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=283832&dt=18/08/2009

Ετικέτες , ,