Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

Το Ελληνικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου είναι άραγε Ελληνικό;

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 22, 2009


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις επιδόσεις της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου. Το γεγονός οτι τώρα τελευταία η ομάδα δεν είναι σε ιδιαίτερη φόρμα έχει δώσει το έναυσμα για ατελείωτες συζητήσεις, αναλύσεις, γκρίνια και , φυσικά!, το κυνήγι των υπευθύνων. Ο προπονητής Ότο Ρεχάγκελ έχει πάψει να είναι ο ήρωας του 2004 ... υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική, έγινε ένας ηλίθιος που δε ξέρει τί του γίνεται. Λογικό, αφού οι Έλληνες εκτός από το οτι είμαστε αδαείς, έχουμε και πολύ βραχεία μνήμη! Έπρεπε να βρούμε πάση θυσία κάποιον για να του ρίξουμε την ευθύνη!
Η "νικητήρια" Εθνική αποτελούνταν κυρίως απο παίκτες σε μεγάλη ηλικία, οι οποίοι αν δεν έχουν ήδη κρεμάσει τα παπούτσια τους, θα το κάνουν λίαν συντόμως! Ο Ρεχάγκελ λοιπόν, καλείται να αντικαταστήσει αυτούς τους άξιους παίχτες ... αλλά με ποιούς;
Σε καμία περίπτωση δε πιστεύω οτι οι νέοι Έλληνες παίκτες στερούνται ταλέντου σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό . Αλλά, όπως και να το κάνουμε, αν δεν έχεις παιχνίδια στα πόδια σου, το ταλέντο σου δεν έχει την ευκαιρία να εξελιχτεί και να αναδειχθεί. Στο Ελληνικό πρωτάθλημα επικρατεί η ξενολατρεία, οι Έλληνες παίχτες ζουν στη σκιά των ξένων "αστέρων". Κάνουν την ίδια προετοιμασία και προσπάθεια για να κάτσουν στο πάγκο να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Ειδικά οι νέοι παρακαλάνε να παίξουν λίγα λεπτά σε όλη την αγωνιστική περίοδο. Ας δούμε μερικά στατιστικά τα οποία προσωπικά συνέλεξα από τα επίσημα sites των ομάδων της Α' Εθνικής.
  • ΑΕ Λάρισα: Από τους 27 παίχτες της ομάδας οι 14 είναι Έλληνες (52%) . Από αυτούς οι 7 έχουν παίξει έστω και μία φορά στους μέχρι τώρα αγώνες της Super League.
  • ΟΣΦΠ: Από τους28 παίχτες οι 13 είναι Έλληνες (46%) . Σύμφωνα με το site, από αυτούς μόνο οι 3 έχουν πάνω από 10 συμμετοχές σε αγώνες πρωταθλήματος.
  • ΠΑΟΚ: από τους 25 παίχτες της ομάδας μόλις οι 7 είναι Έλληνες (28%) . Από αυτούς οι 5 έχουν πάνω από 10 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.
  • AEΚ: Από τους 32 παίχτες της ομάδας, οι 12 είναι Έλληνες (38%) . Παραπάνω στατιστικά δεν δίνονται από το επίσημο site.
  • ΑΡΗΣ: Από τους 29 παίχτες της ομάδας, οι 9 είναι Έλληνες ( 31%) . Από αυτούς, μόλις οι 3 έχουν παραπάνω από 10 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.
  • ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Από τους 27 παίχτες της ομάδας, οι 11 είναι Έλληνες ( 41%). Τα αναλυτικά στατιστικά των παιχτών δε δίδονται από το site της ομάδας.
  • ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Από τους 26 παίχτες της ομάδας οι 17 είναι Έλληνες (65%). Από αυτούς, μόνο οι 7 έχουν έστω και μία συμμετοχή στους αγώνες του φετινού πρωταθλήματος
  • ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Από τους 29 παίχτες της ομάδας, οι 16 είναι Έλληνες (55%).
  • ΗΡΑΚΛΗΣ: Από τους 29 παίχτες της ομάδας, οι 16 είναι Έλληνες (55%).
  • ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Από τους 28 παίχτες της ομάδας, οι 17 είναι Έλληνες (61%).
  • ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ: Από τους 26 παίχτες της ομάδας, οι 12 είναι Έλληνες (46%).
  • ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: Από τους 38 παίχτες της ομάδας οι 14 είναι Έλληνες (37%).
  • ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Από τους 31 παίχτες της ομάδας, οι 12 είναι Έλληνες (39%).
  • ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Από τους 32 παίχτες της ομάδας, οι 24 είναι Έλληνες (75%). Στα ποσοστά η ομάδα επιμένει Ελληνικά και μπράβο της, αλλά δε γνωρίζω σε πόσους από αυτούς δίνεται η ευκαιρία να παίξουν στο πρωτάθλημα.
  • SKODA ΞΑΝΘΗ: Από τους 27 παίχτες, οι 13 είναι Έλληνες ( 48%).
  • ΠΑΟ: Από τους 39 παίχτες, οι 15 είναι Έλληνες (36%).
Βλέπουμε λοιπόν, οτι από τις ομάδες της Α' Εθνικής μόλις οι 6 έχουν περισσότερους Έλληνες παίχτες από οτι ξένους, ενω ο Μ.Ο. είναι γύρω στο 48% (τον ανέβασε ο ΠΑΣ , μη βιαστείτε να χαρείτε). Από αυτούς, περίπου στους μισούς (με το ζόρι) δίνεται η ευκαιρία να συμπεριληφθούν στη βασική 11αδα. Στη τελευταία αγωνιστική μπήκαν 21 γκολ, από τα οποία μόνο τα 5 (5!!) ήταν από ελληνικά πόδια. Αναλυτικά στοιχεία για τις συνθέσεις των ομάδων δεν έχω, αλλά φαντάζομαι οτι πάλι κατεβάσαμε τις Εθνικές Βραζιλίας και Αργεντινής να παίξουνε μεταξύ τους. Είμαστε άλλωστε η Β' Εθνική τους, το πρωτάθλημα το οποίο κρατάει σε φόρμα τους Βραζιλιάνους και Αργεντινούς παίχτες που , προς το παρόν, δε θέλουν να χρησιμοποιήσουν. Ή σαν νεκροταφείο ελεφάντων... πού αλλού θα "πέθαινε" ο Rivaldo; Οι Έλληνες παίχτες αντιμετωπίζουν τη μοίρα που αντιμετώπιζε παλαιότερα ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, ο οποίος είχε μια μόνιμη θέση στο πάγκο, ώσπου τα βρόντηξε, πήγε στο εξωτερικό και εξελίχτηκε σε αυτόν που όλοι γνωρίζουμε.
Εμείς σαν φίλαθλοι τί θέση έχουμε πάρει; Προφανή.... θέλουμε να πάρει ο πρόεδρος όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους παίχτες για να πάρει η ομάδα πρωτάθλημα και μετά βρίζουμε την Εθνική γιατί οι παίχτες της "δε μπορούν να πάρουν τα πόδια τους". Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: οι έμπειροι είναι μεγάλοι και δε μπορούν να τρέξουν όπως παλιά και οι νέοι που μπορούν να τρέξουν δεν έχουν καμία απολύτως εμπειρία σε μεγάλα παιχνίδια. Τί μπορεί να κάνει ο Ρεχάγκελ;

Τα παραπάνω είναι η δική μου ταπεινή γνώμη και δεν αξιώνω οτι είναι η σωστή. Είμαι απλά ένας φίλαθλος που θα ήθελε να βλέπει νέους Έλληνες παίχτες (όχι βαφτισμένους, original) στα γήπεδα έτσι ώστε να έχει την ευκαιρία να ξαναζήσει τις μεγάλες στιγμές του 2004. Γιατί η τύχη σου χτυπάει τη πόρτα μία φορά, αλλά η δουλειά αποδίδει πάντα! Γιατι ΕΧΟΥΜΕ ταλέντα στη χώρα μας. Με δουλειά ίσως να μη καταφέρουμε να πάρουμε Ευρωπαικό Πρωτάθλημα, αλλά να γίνουμε μια υπολογίσιμη δύναμη! Πράγμα που προσωπικά θα μου έδινε μεγάλη χαρά....



photo at: www.istockphoto.com
-----------------------------------------------------

απο ΑΡΑΧΤΟΙ και ΛΑΙΤ

Ετικέτες ,