Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

Κτίρια “αόρατα” σε σεισμούς

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 13, 2009

Ουρανοξύστης

Μετά τον “μανδύα αορατότητας” πάνω στον οποίο εργάζονται πυρετωδώς οι επιστήμονες, με στόχο μελλοντικά να μετατρέπουν οποιοδήποτε αντικείμενο σε αόρατο, τώρα οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τρόπο να κάνουν ουσιαστικά τα κτίρια “αόρατα” στους σεισμούς!

Αν τελειοποιηθεί, η “μαγική” συσκευή θα μπορεί να προστατεύσει από το πιο μικρό σπίτι μέχρι τον πιο μεγάλο ουρανοξύστη, ακόμα και από τον πιο ισχυρό σεισμό.

Οι σεισμοί, το φως του ήλιου και το ραδιόφωνο έχουν ένα κοινό σημείο: όλα διαδίδονται μέσω κυμάτων. Η μόνη διαφορά, κατά τους επιστήμονες, είναι ότι τα σεισμικά κύματα είναι τόσο ισχυρά [η ενέργειά τους μπορεί να ισοδυναμεί με αρκετές πυρηνικές βόμβες], που είναι σε θέση να ταρακουνούν τα κτίρια.

Μία ομάδα επιστημόνων από το γαλλικό πανεπιστήμιο της Αιξ-Μασσαλίας και το βρετανικό πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, ανέπτυξαν ένα “φράγμα” που απομονώνει τα κτίρια από την επίδραση των σεισμικών κυμάτων, με συνέπεια τα κτίρια να μην “νιώθουν” τον σεισμό. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό φυσικής “Physical Review Letters”.

Η πρωτότυπη τεχνολογία βασίζεται σε μία ιδέα ανάλογη με αυτή που έχει εφαρμοστεί στα “αόρατα” από τα ραντάρ μαχητικά αεροσκάφη [Stealth], τα οποία χρησιμοποιούν συνδυασμούς ειδικά διαμορφωμένων και κατασκευασμένων υλικών που απορροφούν τα σήματα του ραντάρ και τα εκτρέπουν από την πορεία τους.

Στην περίπτωση των σεισμών, η νέα τεχνολογία κάνει κάτι παρόμοιο. Χρησιμοποιώντας κομπιούτερ, οι ερευνητές κατασκεύασαν το μοντέλο μίας συσκευής που αποτελείται από διαδοχικούς ομόκεντρους δακτυλίους πλαστικού, χαλκού και τεσσάρων άλλων μετα-υλικών διαφορετικής ευκαμψίας, που όλα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να “εξοστρακίζουν” με αβλαβή τρόπο τα επερχόμενα σεισμικά κύματα.

Σε μία σειρά από προσομοιώσεις στον υπολογιστή, οι ερευνητές βομβάρδισαν το δακτύλιο γύρω από ένα κτίριο με το ισοδύναμο επιφανειακών σεισμικών κυμάτων διαφόρων συχνοτήτων [30 έως 150 Hertz]. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι προστατευτικοί δακτύλιοι απορρόφησαν και εξέτρεψαν από την πορεία τους τα κύματα του σεισμού, χωρίς ουσιαστικά να ενοχλήσουν καθόλου το κτίριο στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τα κτίρια του μέλλοντος θα μπορούσαν να είναι εφοδιασμένα με τέτοιους δακτυλίους προστασίας, που θα τα κάνουν “αόρατα” στους σεισμούς.

“Επαναστατική” χαρακτήρισαν την ιδέα ο φυσικός Τζον Πέντρι του Imperial College του Λονδίνου και ο φυσικός Ουλφ Λέοναρντ του πανεπιστημίου Σεν Άντριους της Σκωτίας, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία του περιοδικού “Science”. Πριν τρία χρόνια ο Πέντρι, ο Λέοναρντ και συνεργάτες τους ήσαν οι πρώτοι που, σε ξεχωριστές εργασίες τους στο “Science”, δημοσίευσαν τις πρώτες προτάσεις για τη δημιουργία συσκευών “αορατότητας”.

Στο μεταξύ διάστημα, η ιδέα έχει γνωρίσει τρομερή ανάπτυξη διεθνώς και ήδη αναπτύσσονται τεχνολογίες για επίτευξη “αορατότητας” όχι μόνο σε σχέση με τα κύματα του φωτός, αλλά επίσης όσον αφορά τα κύματα του ήχου, τα κύματα του νερού και, τώρα πλέον, τα κύματα των σεισμών. Στην τελευταία πάντως περίπτωση, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να κατασκευαστεί η πρώτη πραγματικά λειτουργική συσκευή προστασίας από τα σεισμικά κύματα.

[via]

Ετικέτες ,