Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

Εκατομμύρια δολάρια για την τέχνη

Κυριακή, Μαΐου 10, 2009
Posted by RaMSyS

Όσο δύσκολο και αδιανόητο μπορεί να φαίνεται για κάποιους να ξοδέψουν τεράστια χρηματικά ποσά για ένα πίνακα που μπορεί να κόστισε για να κατασκευαστεί όχι περισσότερο από $50, τόσο πιο εθιστικά μπορεί να λειτουργεί για τους συλλέκτες έργων η απόκτησή τους, όταν φυσικά πρόκειται για έργα του Πικάσο, του Βαν Γκονγκ κ.ά. διάσημων καλλιτεχνών.

Πόσα χρήματα άραγε κόστισαν οι 5 πιο ακριβοπληρωμένοι πίνακες ζωγραφικής στους κατόχους τους για τους αποκτήσουν;

Νο1 - Νο 5 1948'; - Jackson Pollock
Ο πίνακας που φέρεται να αποτελεί σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times το 2006 τον πρώτο στη λίστα με τους πιο ακριβούς πίνακες ζωγραφικής είναι ο Νο 5 1948'; του Jackson Pollock. Αγοραστής του έργου υποστηρίζεται ότι είναι ο David Martinez (διευθυντής της Fintech Advisory), στα χέρια του οποίου βρέθηκε μετά την εξαγορά του από τον David Geffen της Geffen Records.

Παρά τα δημοσιεύματα για την πώληση του πίνακα στα $140 εκατομμύρια και την κατάληψη της 1ης θέσης στην κατάταξη με τους ακριβότερους, υπάρχει ένα μυστήριο για το εάν έγινε τελικά ποτέ αυτή η εξαγορά. Το ποσό πάντως σίγουρα είναι εκπληκτικό.



Νο2 - "Woman III" - Willem de Kooning
Ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος πίνακας είναι ο "Woman III" του Willem de Kooning ο οποίος πουλήθηκε και αυτός από τον Geffen το 2006 στον δισεκατομμυριούχο Steven A. Cohen, αντί του ποσού των $137,5 εκατομμυρίων. Αποτελεί κομμάτι από τους 6 πίνακες του Kooning που φιλοτέχνησε από το 1951-53 με θέμα την γυναίκα. Ο πίνακας θεωρείται ότι αποτελεί το μοναδικό κομμάτι από τη συγκεκριμένη σειρά που βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή.


Νο3 - "Portrait of Adele Bloch - Bauer" - Gustav Klimt
Ο πίνακας του Gustav Klimt "Portrait of Adele Bloch - Bauer" αποτελεί τον 3ο κατά σειρά πιο ακριβό πίνακα ζωγραφικής με το ποσό των $135 εκατομμυρίων. Ο πίνακας πουλήθηκε από τη Maria Altmann, η οποία -μετά από μια πολύπλοκη δικαστική διαμάχη- αναδείχθηκε νόμιμη κάτοχος του συγκεκριμένου πίνακα αλλά και πολλών ακόμα του Klimt. Η Altmann ανακηρύχθηκε κληρονόμος των έργων σύμφωνα με τη διαθήκη του χήρου συζύγου του μοντέλου του πίνακα, παρά τις προσπάθειες του Αυστριακού κράτους που υποστήριζε ότι η Adele Bloch-Bauer είχε αρχικά αφήσει το έργο στην Εθνική Πινακοθήκη στη διαθήκη της.

Ο πίνακας τελικά αγοράστηκε το 2006, από τον Ronald Lauder για την γκαλερί του (Neue Galerie) στη Νέα Υόρκη, ώστε να αποτελέσει το βασικό έκθεμα της συλλογής του από εβραϊκά έργα τέχνης, τα οποία διασώθηκαν από την αρπαγή των Ναζί τον Β'; Παγκόσμιο Πόλεμο.


Νο4 - "Boy with a Pipe" - Pablo Picasso
Ο τέταρτος κατά σειρά πιο ακριβοπληρωμένος πίνακας ζωγραφικής αποτελεί το έργο του Pablo Picasso, "Boy with a pipe", ο οποίος κόστισε στον ιδιοκτήτη του για να το αποκτήσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των $104 εκατομμυρίων.

Μέχρι σήμερα ο πίνακας κατέχει την πιο υψηλή τιμή που έχει αποφέρει ποτέ ένα έργο τέχνης σε ανοιχτή δημοπρασία και τον πρώτο πίνακα που έσπασε το φράγμα των $100 εκατομμυρίων.

Παρ'; όλ'; αυτά, πέπλο μυστηρίου καλύπτει το όνομα του ανθρώπου που ενδιαφέρθηκε να ξοδέψει ένα τόσο σημαντικό ποσό για το πορτραίτο του "Αγοριού με την Πίπα", του καλλιτέχνη.


Νο5 - "Dora Maar with Cat" - Pablo Picasso
Με το ποσό των $95,200.000 εκατομμυρίων, ο πίνακας του Pablo Picasso, Dora Maar with Cat'; καταλαμβάνει την 5η και τελευταία θέση της λίστας μας.

Ο πίνακας αποτελεί τον δεύτερο πιο ακριβοπληρωμένο από τα έργα του Picasso, ενώ δημοπρατήθηκε το 2006. Ο κάτοχός του παραμένει ακόμα άγνωστος στο κοινό καθώς κανένας δεν γνωρίζει την ταυτότητά του μέχρι σήμερα.

Τα μόνα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ότι κατά τη δημοπρασία το 2006, εμφανίστηκε ένας μυστηριώδης Ρώσος πλειοδότης, ο οποίος κατάφερε να αποκτήσει το συγκεκριμένο έργο τέχνης του Pablo Picasso, καθώς και άλλους δύο πίνακες του Monet και του Chagall, ξοδεύοντας πάνω από $100.000.000.

Πηγή: www.captial.gr

Ετικέτες , , ,