Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

Wolfram Alpha Project - Δοκιμάστε το...

Δευτέρα, Μαΐου 18, 2009

wolfram

Την Παρασκευή 15 Μαΐου 2009 ξεκίνησε την δοκιμαστική, alpha, λειτουργία της η πολυαναμενόμενη “υπολογιστική μηχανή αναζήτησης” Wolfram|Alpha. Όπως είναι λογικό ακόμα και πριν την έναρξη της λειτουργίας της πολλοί έσπευσαν να την συγκρίνουν με το Google αλλά η σύγκριση δεν είναι καθόλου δόκιμη, όπως τονίζουν και οι δημιουργοί της. Η Wolfram έχει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση και λογική που, προς το παρόν τουλάχιστον, περιορίζει αρκετά τις αναζητήσεις. Αν πρέπει να την συγκρίνουμε με το Google τότε η μόνη σωστή και δίκαιη σύγκριση ίσως είναι με το Google Squared  που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Για να μην απογοητευτείτε αλλά και για να μπορέσετε να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται μην την χρησιμοποιήσετε όπως όπως το Google.

Ο τρόπος λειτουργίας της Wolfram|Alpha είναι εντελώς διαφορετικός από τις άλλες μηχανές αναζήτησης. Αντί να ψάχνει το web για πληροφορίες τις οποίες μετά θα επιστρέψει σαν αποτελέσματα στους χρήστες η Wolfram εισάγει αυτές τις πληροφορίες στις τεράστιες βάσεις δεδομένων της ώστε να τις τρέχει μέσα από τους χιλιάδες αλγόριθμους της και να υπολογίζει τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει σε κάθε ερώτηση. Οι αλγόριθμοι βασίζονται στο γνωστό πρόγραμμα Mathematica του Stephen Wolfram και οι απαντήσεις που δίνει μπορεί να είναι εντυπωσιακές. Λέω μπορεί γιατί σε πολλές κατηγορίες ερωτήσεων οι απαντήσεις δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές ενώ σε κάποιες άλλες είναι πραγματικά συναρπαστικές. Μαθηματικές πράξεις και ερωτήσεις, συγκρίσεις ή πληροφορίες χωρών, πόλεων, βουνών, πλανητών, συστάσεις τροφών και φαρμάκων, στατιστικά και γενικά ότι μπορεί να εκφραστεί με data είναι το δυνατό της σημείο. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της δοκιμαστικής λειτουργίας και σίγουρα αναμένονται πολλές και σημαντικές βελτιώσεις.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα παραδείγματα και πληροφορίες στο σχετικό Screencast που ετοίμασαν οι δημιουργοί της αν και ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε πως ακριβώς δουλεύει είναι να την δοκιμάσετε.


Πηγη:www.newsbytes.gr

Ετικέτες ,