Developed by

Kladosweb | Blog Development
Αν σου αρέσει το Blog , αξιολόγησέ το στο allblogs.gr

Τα ταξίδια στο Διάστημα «προκαλούν πονοκεφάλους»

Πέμπτη, Ιουνίου 04, 2009

NASA
Ο «πονοκέφαλος του Διαστήματος» πρέπει να αναγνωριστεί επισήμως ως νέα διαταραχή, προτείνουν Ολλανδοί ερευνητές που ρώτησαν 17 αστροναύτες για το πώς πέρασαν στα ταξίδια τους. Φαίνεται ότι η έλλειψη βαρύτητας κυριολεκτικά ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι.
Από προηγούμενες έρευνες ήταν γνωστό ότι η παραμονή στο Διάστημα από τη μία μειώνει την οξυγόνωση, από την άλλη αυξάνει το συνολικό όγκο του αίματος στο άνω τμήμα του σώματος και ανεβάζει σε επώδυνα επίπεδα την ενδοκρανιακή πίεση.

Στην τελευταία μελέτη, η Δρ Αλα Βάιν και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν στην Ολλανδία πήρε συνεντεύξεις από μια γυναίκα και 16 άνδρες αστροναύτες που είχαν ταξιδέψει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι εννέα είχαν συμμετάσχει σε αποστολές των 11 ημερών και οι οκτώ είχαν ζήσει στο τροχιακό συγκρότημα για 202 ημέρες κατά μέσο όρο.

Οι 12 από τους 17 αστροναύτες ανέφεραν συνολικά 21 περιστατικά πονοκέφαλου, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Εννέα κρούσματα καταγράφηκαν κατά την εκτόξευση, εννέα κατά την παραμονή σε τροχιά, ένα στη διάρκεια εξωτερικών εργασιών και δύο κατά την προσεδάφιση.

Οι πονοκέφαλοι ήταν «μέτριας» έντασης στα δύο τρίτα των περιπτώσεων και «έντονοι» στο 6%. Ένας αστροναύτης ανέφερε ότι ένιωθε τόσο άσχημα ώστε αναγκάστηκε να παραμείνει ξαπλωμένος σχεδόν όλη την ημέρα.

Το πρόβλημα δεν φαίνεται να οφείλεται σε ναυτία, καθώς κανένα περιστατικό δεν συνοδευόταν από ίλιγγο και εμέτους. Ακόμα, μόνο δύο από τις περιπτώσεις, και οι δύο κατά την εκτόξευση, πληρούσαν τα διεθνή κριτήρια της ημικρανίας.

Οι ερευνητές προτείνουν την ταξινόμηση του διαστημικού πονοκέφαλου στην κατηγορία των «διαταραχών της ομοιόστασης», δηλαδή της ικανότητας του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις εσωτερικές συνθήκες λειτουργίας.

Ο εξωγήινος πονοκέφαλος θα ερχόταν έτσι να προστεθεί στη μεγάλη λίστα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες: βλάβες από την κοσμική ακτινοβολία, εξασθένιση των μυών, διόγκωση της καρδιάς και απώλεια οστικής μάζας, μεταξύ άλλων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cephalalgia.

Newsroom ΔΟΛ/In.gr

Ετικέτες ,