Το χωριό των διδύμων
Πέμπτη, Ιουνίου 04, 2009Posted by
Ανώνυμος
0 Comments
Στην Κεράλα της Ινδίας οι γυναίκες γεννούν κυρίως δίδυμα!
Στο Κοντίνχι, ένα απομακρυσμένο χωριό στην επαρχία Κεράλα της Ινδίας, εδώ και πενήντα χρόνια παρατηρείται ένα περίεργο φαινόμενο: γεννιέται ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός από δίδυμα παιδιά, με αποτέλεσμα σήμερα σε μια κοινότητα μόλις 2.000 ατόμων πάνω από το 10% να είναι δίδυμα αδέλφια!
Μόνο το 2008 σε 300 οικογένειες που τεκνοποίησαν γεννήθηκαν 15 ζεύγη διδύμων, ποσοστό εξαπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο δίδυμων γεννήσεων! Αν μάλιστα ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι η Ινδία είναι μια χώρα με τη χαμηλότερη συχνότητα γεννήσεως διδύμων στον κόσμο, τότε το εντυπωσιακό αυτό ρεκόρ λαμβάνει τις διαστάσεις πραγματικού μυστηρίου για τους επιστήμονες.
Μέχρι σήμερα μόνο ένας Ινδός επιστήμονας έχει καταφέρει να κάνει μια πλήρη και ολοκληρωμένη έρευνα του φαινομένου. Ο Κρίσναν Σριμπίχου, γιατρός στο τοπικό νοσοκομείο, ύστερα από εννέα χρόνια έρευνας υποστηρίζει ότι το ποσοστό των δίδυμων γεννήσεων θα αυξηθεί με εκθετικό τρόπο μέσα στα επόμενα χρόνια. Τα τελευταία πέντε χρόνια γεννήθηκαν περίπου 60 ζεύγη διδύμων και σήμερα ο συνολικός αριθμός των διδύμων που έχουν καταγραφεί ανέρχεται στους 250. Εκτός όμως από επιστημονικό γρίφο, το πλήθος αυτό των διδύμων δημιουργεί και κάποια τεχνικά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της κοινότητας. Για παράδειγμα, οι δασκάλες στο σχολείο δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τα δίδυμα αδέλφια.
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «The Independent», ο Σριμπίχου αποδίδει την έξαρση των δίδυμων κυήσεων όχι σε γενετικά αλλά σε περιβαλλοντικά αίτια: «Μία από τις βασικές αιτίες θα μπορούσε να είναι το νερό ή η άμμος. Η τροφή δεν θα μπορούσε να παίζει κάποιο ρόλο, αφού τα άτομα αυτά δεν έχουν ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες. Το νερό όμως που πίνουν περιέχει βαρέα μέταλλα εξαιτίας της μόλυνσης. Το βέβαιο είναι ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να καταφέρουμε να βρούμε μια ικανοποιητική εξήγηση».
Πάντως ο Σριμπίχου αποκλείει το ενδεχόμενο η αιτία να βρίσκεται στο υψηλό ποσοστό γάμων μεταξύ συγγενών εξ αίματος, έθιμο που τηρείται συχνά στη μουσουλμανική κοινότητα. «Το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στις οικογένειες των μουσουλμάνων, αλλά και στους χριστιανούς και στους ινδουιστές. Τα ζευγάρια που μετακομίζουν σε αυτή την περιοχή αρχίζουν να γεννούν δίδυμα έπειτα από μερικά χρόνια παραμονής τους εκεί. Πρόκειται για μια εξαιρετικά περιορισμένη γεωγραφικά περιοχή και η αιτία που προκαλεί το φαινόμενο των δίδυμων γεννήσεων είναι μάλλον εξωτερική παρά γεωγραφική», σημειώνει ο Ινδός επιστήμονας.
Η συντριπτική πλειονότητα των διδύμων που γεννιούνται στο Κοντίνχι δεν είναι πανομοιότυποι, όπερ σημαίνει ότι υπάρχει κάτι το οποίο κάνει τις μητέρες να παράγουν περισσότερα ωάρια. Ως γνωστόν, τα δίδυμα αδέλφια μπορεί να είναι ή μονοζυγωτικά ή ετεροζυγωτικά. Πιο συνηθισμένος τύπος διδύμων είναι οι ετεροζυγωτικοί (περίπου τα 2/3 των δίδυμων γεννήσεων) και προέρχονται από τη γονιμοποίηση δύο ωαρίων από δύο σπερματοζωάρια. Οι μονοζυγωτικοί ή μονοωογενείς δίδυμοι προκύπτουν από τη γονιμοποίηση ενός μοναδικού ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο, και στη συνέχεια από τη σχάση του εμβρύου στα δύο. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, οι διζυγωτικοί ή «ημιπανομοιότυποι» δίδυμοι που γεννιούνται όταν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί από δύο σπερματοζωάρια. Η πλειοψηφία των δίδυμων κυήσεων στο Κοντίνχι είναι αυτού του τύπου.
«Πρέπει να βρούμε τι είναι αυτό που κάνει τις γυναίκες στο Κοντίνχι να παράγουν πολλά ωάρια. Σε χώρες του δυτικού κόσμου όπως η Γαλλία, η Ισπανία ή η Γαλλία, η χρήση φαρμάκων που προκαλούν ορμονική υπερδιέγερση και υπερπαραγωγή ωαρίων οδήγησε στην αύξηση των δίδυμων γεννήσεων, αλλά οι τεχνικές αυτές είναι παντελώς άγνωστες στην Ινδία. Συνεπώς η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί αλλού».
Μια πιθανή αιτία θα μπορούσε να είναι η μόλυνση, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί. Οι γεννήσεις διζυγωτικών διδύμων συνδέονται με ποικίλους παράγοντες, όπως η ηλικία της μητέρας, το γενεαλογικό της δένδρο ή το κοινωνικό-οικονομικό στάτους της οικογένειας. Αντίθετα, τα ποσοστά των μονοωογενών διδύμων είναι κατά μέσο όρο τα ίδια σε όλο τον κόσμο και δεν επηρεάζονται από τις περιβαλλοντικές και τις οικονομικές συνθήκες.*
Από τον ΣΠΥΡΟ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ/ENET
πηγη:nrdisaster.blogspot.com
Ετικέτες
Paraxena
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)